Inte många av världens barnböcker når Sverige. Det vill nätverket Den hemliga trädgården ändra på.
– Det finns en fantastisk skatt av sagor och berättelser att upptäcka, säger redaktören Sven Hallonsten.

[Ur nummer: 12/2010] Det hör inte till vanligheterna att en rad afrikanska böcker ges ut samtidigt på svenska förlag. Men med Afrika som bokmässans tema var hösten 2010 ett undantag. Fast på barnboksfronten står det fortfarande nästan still.
– Vi försöker påverka förlagen att ge ut mer men de säger att det inte går att sälja. Fast hur vet de det om de inte ens försökt?, undrar Sven Hallonsten, bibliotekarie och redaktör för tidningen Ibby-bladet.

Fyra föreningar i samarbete
Han jobbar med nätverket Den hemliga trädgården, som drivs av fyra föreningar: Internationella biblioteket, Svensk Biblioteksförening, IBBY Sverige och Världsbiblioteket. Tillsammans försöker de sprida världens barnlitteratur och har just gett ut en skrift om barnböcker i Afrika. Dessutom bjöd de en rad barnboksförfattare från olika afrikanska länder till bokmässan.
– De var så lyckliga över att träffa varandra, det hade de nästan aldrig gjort. Så nu har de startat ett nätverk där de samlar ihop berättelser som de ställer till förfogande gratis till bland annat lärare, säger Sven Hallonsten stolt.
Men i Sverige är det motigt att arbeta för barnlitteraturen. Hittills får nätverket lita till små bokförlag med eldsjälar, som Hjulet och Trasten.
– Vi hoppas att satsningen på Afrika och nya skriften ska innebära ett genombrott, säger Sven Hallonsten.

Styvmoderlig behandling
Han tycker det är sorgligt att barnlitteraturen blir så styvmoderligt behandlad och menar att en barnboksförfattare i Svenska Akademin skulle vara otänkbart här. I Brasilien är det däremot möjligt: där ingår Ana-Maria Machado. Det är från henne nätverket har tagit sitt namn, hon beskrev Brasiliens litteratur som en ”prunkande trädgård”. Men så länge den inte översätts förblir den hemlig.
– Vi vet så otroligt lite om barnlitteraturen i världen, fast den skulle kunna tillföra oss så mycket. Vi behöver befruktas av andra kulturer, säger Sven Hallonsten.
* Vilken barnbok vill du då tipsa om?
– Papa Diops taxi, som utspelar sig i Senegal. Den handlar om hur det lilla livet kan vara fint. Och den har fantastiska bilder med starkt mättade färger som vi inte har motsvarigheten till här.