[Ur nummer: 12/2010] Boktitel: Svensk, svenskare – ett reportage om Sverige-
demokraterna
* Författare: Annika Hamrud och Elisabet Qvarford
* Optimal förlag 2010.
Tidigt i våras började det gifta författarparet ana att höstens val kanske skulle komma att sluta med att Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen. De beslöt att följa partiets valrörelse och resultatet – reportageboken Svensk, svenskare – presenterades några veckor efter det att valresultatet var ett faktum.
Att flera författare på senare tid har tagit sig an ämnet SD är utmärkt. I massmediebevakningen av Hamruds och Qvarfords bok liksom av andra böcker om SD har det då och då antytts att ämnet skulle vara uttömt. Tyvärr tror jag att nationalism och höger?extremism är företeelser som kommer att behöva analyseras och bevakas under en lång tid framöver.
Hamrud och Qvarford har gjort ett genuint gott journalistiskt hantverk. De har närmat sig SD:s ledande aktivister och vanligt fotfolk bland de nationella med ett så öppet sinne som möjligt, lyssnat på dem och så hederligt som möjligt återgett deras åsikter. De har konfronterat och diskuterat, men de har hela tiden varit noga med att låta SD-arna tala till punkt. Det är därför vi som läsare får en mer mångfasetterad bild av vilka människor som dragits till partiet, både i den hårda innersta kretsen och bland nyblivna aktivister. För den som på allvar vill ta striden mot nationalism och högerextremism är det helt avgörande att få en sådan djupare förståelse för människorna i dessa rörelser. Den mycket välskrivna och lättlästa reportageboken kan ses som något av ett standardverk.
Bland fotfolksaktivisterna i boken finns bland annat två kvinnor som arbetar på Leaf i Gävle och är medlemmar i Livs. En av dem sitter för övrigt som suppleant i fackstyrelsen på godisfabiken.
En annan användbar förtjänst med reportageboken är något författarna kallar ”Sverigedemokratisk ordlista”. Författarna är övertygade om att slaget om språket är en viktig del i striden mot rasismen och trycker på vikten av att motkrafterna bevakar sitt språkbruk. I ordlistan förklaras vad en SD-are menar när de använder begrepp som kulturberikare, invandrarkramare, massinvandring och våldtäktsvåg.