[Ur nummer: 01/2011] Boktitel: Öppen grav
Författare: Kjell Eriksson
Ordfront 2009 (pocket 2010)

När den tionde och avslutande boken i Kjell Erikssons dekalogi om den olycklige kriminalinspektör Ann Lindell nu kommit som plånboksvänlig pocket finns det anledning att påminna om detta stora författarskap. Det började med Den upplysta stigen som kom 1999 och som belönades med Svenska Deckarakademins debutpris. Sedan har det blivit nästan en Lindell-deckare om året.
Prinsessan av Burundi utsågs till bästa svenska deckare 2002 och flera av de andra verken har varit nominerade.
Den här gången är det inte Ann Lindell och hennes kollegor som står i centrum utan den akademiska avundsjukan.
Beskedet om att den pensionerade medicinprofessorn och virologen Bertram von Ohler tilldelats årets Nobelpris i medicin mottas med starka och mycket motstridiga känslor bland de ståtliga villorna i Uppsalas bättre kvarter. Professorn själv är förstås strålande glad men docent Johansson, som bor ett par villor bort, kan hålla sig för skratt. Docenten och professorn arbetade tillsammans med den forskning som nu fått världens mest prestigefyllda medicinpris. Han borde väl också ha belönats!
Även en trädgårdsmästare som anlitats av en av professor von Ohlers grannar är missnöjd med valet av pristagare. Trädgårdsmästaren hatar von Ohler sedan han hittat och läst sin mors gamla dagböcker.
Mer än så tänker jag inte avslöja om handlingen med jag kan gärna berätta att den är den bästa roman jag läst på mycket länge. Fullkomligt lysande berättarkonst. Grattis till alla som har den kvar att läsa.