[Ur nummer: 01/2011] Det är inte bara för känslomässigt hämmade människor som väder är ett enkelt sätt att uttrycka känslor med. Det gäller också för normalt mogna människor som lever i en diktatur, där allt som sägs kan uppfattas och missuppfattas som subversivt. Därmed inte sagt att Livsmedelsarbetareförbundet skulle vara en diktatur. Nej, det är inte det Lusen menar.
Sa verkligen Lusen att vårt förbund är en diktatur? Det är häpnadsväckande. Vilka anklagelser. Det låter minst sagt överspänt. Är han överspänd? Nej, han verkar lugn och sansad. Det är bäst att Lusen öppet och ärligt får deklarera var han står i den ömma frågan och fritt ur hjärtat ta avstånd från spekulationer.
– Hallå där, Lusen, kom hit! Vi vill tala med dig.
– Här är jag, säger Lusen och viftar med de ludna benen.
– Har du sagt att Livsmedelsarbetareförbundet är en diktatur?
– Nej, nej, nej. Det har jag aldrig sagt. Och om jag hade sagt det så har jag i varje fall inte tänkt det. Och om jag ändå har tänkt det har jag absolut inte tyckt det. Sådana tankar och åsikter är mig helt främmande. Jag anser att det råder yttrandefrihet, meddelarfrihet, öppenhet och genomskinlighet inom Livsmedelsarbetareförbundet.
– Tack, Lusen, för att du ville förtydliga dig på den här punkten. Det var bara det vi ville höra. Nu gör vi som kungen sa. Vi vänder blad och går vidare.

Det är verkligen ett hemskt väder, bitande kallt redan i december. Vad ska man tro? Inte på hundra år har kylan drabbat oss så här definitivt. När ska det börja töa? Ja, det vet ingen.
Varför inte skriva en haikudikt om vädret. Det är ett favorittema inom västerländsk diktkonst. Den bör förutom väder innehålla uppgifter om årstid och natur. Dessutom bör den inte innehålla några personliga pronomen. Och det är skönt att slippa.

När vinden blåser
från öster och Östersjön
inte har kallnat

Står i motvinden:
tänker inte ta beskydd
fast mörkret faller

som en solstråle
vill leva utan oro
träffar min kind.