[Ur nummer: 02/2011] Boktitel: Priset man betalar * Författare: Lionel Shriver
* Förlag: Ordfront 2011

Shep Knacker har en dröm – en dag kommer han att ha sparat ihop tillräckligt med pengar för att dra sig tillbaka till ett land i tredje världen, och där leva ett betydligt enklare, lugnare liv. Han är huvudperson i Lionel Shrivers nya bok och ställs därför inför en rad svåra moraliska dilemman. Hans fru Glynis drabbas av en svår cancerform – mesoteliom – och det är Shep som får betala kostnaderna. Shriver är känd för att hänsynslöst dissekera aktuella och kontroversiella ämnen. Här är det den amerikanska sjukvårdspolitiken som hon blottar i hela dess inhumana logik. Inte ens att vara försäkrad täcker nämligen kostnaderna för att bli svårt sjuk i USA.
Det här är en närgången och rörande skildring av vad sjukdom gör med relationerna i en familj. Det är också ett ifrågasättande av vad en människas liv får kosta. Är det rimligt att köpa tre extra månader för två miljoner dollar när man kan rädda ett afrikanskt barn med diarré för fem dollar per dag? Inga frågor får enkla svar i Shrivers värld. Just det gör det här till en riktigt tankeväckande bok.