[Ur nummer: 02/2011] Boktitel: Hur en man övervinner sin rädsla för hajar
* Författare: Peppe Engberg
* Förlag: Beijbom Books 2011

Man brukar skilja mellan böcker som är läsbara och skrivbara. Med det senare menar man böcker som författaren varit tvungen att skriva på just det sätt som han gjort. Det är nödvändiga böcker som har speciell karaktär, de är vilda, galna och glöder mer.
Peppe Engbergs debutroman är en sådan bok. En man har flutit iland på Mallorca med en fyra meter lång haj på släp som han på något sätt lyckats döda. Han har överlevt en katastrof men förlorat minnet på kuppen. En läkare på öns traumaklinik försöker ta reda på vem mannen är och vad som har hänt honom. Liksom den gamle revolutionären Marat är det först när han sitter i ett badkar, omsluten av vatten, som minnena återkommer.
Med hjälp av en berättarröst och en illustrerad anteckningsbok som delas av både traumaläkaren, en korresponderande hajexpert, och någon slags klottrare får vi ta del av mannens mardröm. Han ligger på rygg i det varma vattnet och väntar på sanningens ögonblick då hajen ska anfalla. Det gäller att bygga upp ett försvar.
Mer ska inte avslöjas. Det är naturligtvis en kärlekshistoria, och visst finns det vin, kvinnor och sång, men det är framförallt en kärleksförklaring till alla underbara böcker som vi har läst och som finns inom oss, när vi behöver dem.
Peppe Engbergs bok är inte bara skrivbar utan i högsta grad läsbar. Jag lägger mig i badkaret och läser. Att jag inte har något hav att titta ut över gör inget eftersom den är vackert illustrerad med sonen Björns hajbilder.