Se upp med gamla maskiner
20-åring fick två fingrar avklippta
Kvarnar och andra maskiner som används inom livsmedelsindustrin är oftast rejält byggda och mekaniskt i stort sett outslitbara. De kan därför hänga med år efter år, men skydden behöver ses över för att klara dagens krav. Det visar en olycka på Team Ugglarps anläggning i Hörby där en 20-årig man fick två fingrar avklippta.
[Ur nummer: 03/2011] Olyckan inträffade i slutet av januari. Den unge mannen arbetade vid en köttkross. Han hällde upp kött i krossen och när köttet var färdigt stängde han av maskinen. För att ta ut resterande kött förde han in fingrarna i kvarnhuset, men hade för bråttom. Knivarna hade inte slutat rotera och två fingrar klipptes av i höjd med naglarna.
Vid en inspektion efter olyckan beslutade Arbetsmiljöverket om ett omedelbart förbud. Krossen fick endast användas av en ”av arbetsledningen utpekad kunnig person som vet hur man arbetar säkert med maskinen”. Det beslutet gällde under tre veckor. Därefter fick krossen över huvud taget inte användas, om den inte försetts med elektrisk förregling som hindrar kontakt med maskinens rörliga delar.
Köttkrossen, en Automatic Wolf 160, är tillverkad 1969.
– Team Ugglarp hade riskbedömt maskinen och byggt på skydd, men olyckan visade att skydden inte var tillräckliga, säger inspektör Helen Magnusson vid Arbetsmiljöverket.
– Mannen som skadades kunde maskinen, och hade fått ordentliga instruktioner om hur han skulle arbeta, konstaterar hon.
Men olycksdagen gick det för fort och det blev fel, och inget skydd hindrade misstaget. Med den större hålskiva som användes då var det möjligt att få in fingrarna i maskinen trots att knivarna fortfarande roterade.
– I dag är maskinen OK. Skyddet är kompletterat och ärendet avskrivet på Arbetsmiljöverket, säger Helen Magnusson.