Neziya gillar fackets tjejsatsning
”Det verkar gå mode i det mesta och just nu är det ganska ute med jämställdhet”
Neziya Rahman var osäker på om hon skulle klara de krav som ställdes i förbundets tjejsatsning. Men arbetskamraterna på Pågen i Malmö var övertygade om att kursen var bra för henne och övertalade henne att åka.
[Ur nummer: 06/2011] Kamraternas stöd är hon idag mycket tacksam över, att delta i tjejsatsningen var stort. Hon klarade de fackliga studierna med bravur och är idag jämställdhetsansvarig i Livs region Syd.
– Det var en intensiv kurs, med många nya ansikten och intryck. Först kändes det inte som jag lärt mig något, men när jag var på Livs kongress och vågade mig upp i talarstolen flera gånger då föll pusselbitarna på plats. Idag är jag både fackligt och politiskt aktiv, berättar hon och fortsätter:
– Jag har till och med tvingats att trappa ner lite för att det blev alldeles för mycket ett tag. Det gäller att hitta en balans så att man hinner med familjen också.
Hon är gift och har tre barn: 16, 15 och 5 år. Hon konstaterar att tonåringar kräver en hel del närvaro, inte lika mycket men på ett annat sätt jämfört med under småbarnstiden.
Neziya Rahman har nära till skratt och en entusiasm som smittar. Ingenting verkar omöjligt. Så har hon också klarat stora utmaningar. Hon flyttade till Sverige från Makedo?nien när hon var 18 år sedan hon hade träffat sin nuvarande man på en semesterresa i Turkiet. Han var från Makedonien men bodde i Sverige.
– Den första tiden i Sverige var tuff. Jag hade varken släkt eller vänner här. Allting var så nytt. Jag kunde inte heller göra mig förstådd, vilket var mycket frustrerande. I Make?donien hade jag klarat mig bra då jag talade tre språk: turkiska, makedonska och albanska.
Jobbar som bagare
Vi träffas på Pågens i den nyöppnade brödbutiken som ligger i anslutning till bageriet, hennes arbetsplats sedan drygt elva år tillbaka. Svenska språket har hon sedan länge erövrat. Hon jobbar som bagare, börjar kl 5.15 och jobbar till 13.30.
– Det korrekta namnet är egentligen maskinoperatör men på Pågen har man valt att kalla oss för bagare. Det gillar jag.
Hon guidar mig runt i bageriet.
Hon visar var hon jobbar men också andra delar av produktionen, som paketeringen som nyligen automatiserats. Hon berättar att det varit en välkommen satsning som lett till förbättrad arbetsmiljö samtidigt som många jobb rationaliserats bort vilket klubben har engagerat sig i. Ungefär en dag i veckan har hon facklig tid. Den här torsdagen i maj, innan vi ses, har hon ägnat åt jämställdhetsarbete. Hon är delaktig i en kartläggning som syftar till att ta fram hur det ser ut med jämställdhetsplaner, lönekartläggning samt jämställdhet i de cirka 60 klubbarna i hennes region Syd.
– Problemet är att det inte är så jämställt som många tror. Dessutom verkar det gå mode i det mesta och just nu är det ganska ute med jämställdhet. Med hjälp av kartläggningen hoppas vi få igång klubbarna, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker att det här är ett oerhört viktigt område som inte får komma bort. Problemet är att många drar sig för det är en ganska jobbig fråga att ta tag i.
Försöker få fler att våga
Hon är inte nöjd med situationen på den egna arbetsplatsen. Hon skulle gärna se att fler tjejer blev aktiva. Hon gör vad hon kan för att puffa på dem, inte minst de som har invandrarbakgrund. Hon försöker också övertala fler i regionen att gå tjejsatsningen.
– För mig har den betytt mycket. Tack vare utbildningen har jag fått mer självförtroende. Killarna konstaterar också att tjejsatsningen påverkat oss som gått den, att vi blivit starkare och vågar stå på oss mer.
Barn och turkisk musik
Namn: Neziya Rahman.
Yrke: Bagare på Pågen i Malmö (tituleras så på arbetsplatsen, men formellt sett är hon maskinoperatör).
Ålder: 36 år.
Familj: Gift, tre barn: 16, 15 och 5 år.
Fackligt uppdrag: Aktiv både i klubben och i region Syd, är bland annat jämställdhetsansvarig.
Fritidsintresse: Läsa, barn (har startat en föräldraförening i sitt bostadsområde), politik.
Boktips? Inte utan min dotter av Betty Mahmoody.
Lyssnar gärna på? Turkisk musik.
Lagar gärna? En slags paj (börek), en specialitet som är lite svår att förklara.
Sommarplaner? Fira semester i Makedonien och Turkiet.