[Ur nummer: 06/2011] Boktitel: Depån * Författare: Gunnar Brulin * Mat & Makt förlag, 2011
Romaner om dagens arbetsliv kommer inte i någon strid ström men en och annan sipprar ner. I den nya arbetarlitteraturen märks vilka stora förändringar som skett inom arbetslivet under senare år, och dagens arbetarlitteratur måste formuleras av dem som står mitt i arbetslivet.
Ett bra exempel på en arbetarförfattare som behärskar ämnet är Gunnar Brulin, initierad reporter på Mål & Medel, som i romanen Depån skildrar vad som händer vid en befarad nedläggning av en bryggeridepå. Vi möter en förtroendevald som anar ränkspel bakom kulisserna och försöker se genom företagets dimridåer, och en luttrad förbundsombudsman som varit med förr och vet hur tonerna brukar gå när förändringar är på gång.
Ytterst handlar det om rätten att göra motstånd, riskera att hamna fel och förlora, eller att följa en given spelplan och ge upp för ”Den stora nödvändigheten”, nedläggningen.
Den förtroendevalde utköraren, med ideal från ryske poeten Osip Mandelstam och vetskap om att bryggeriet är för litet för att slåss mot branschens stora och otillräckligt för att ägna sig åt bryggerihantverk, tror att något annat än olönsamhet ligger bakom nedläggningsbeslutet.
Han bestämmer sig för att avslöja chefens oegentligheter och hamnar i en härva som kunde ha fört romanen mot kriminalgenren.
Men Brulin undviker lättköpta lösningar, han behåller konsekvent dubbelperspektivet och låter läsaren följa såväl utkörarens vingliga historia som förbundsombudsmannens försök att få svar på vad som hänt den egensinnige utköraren.
Brulin skriver stramt, registrerande, insiktsfullt och kunnigt utan att bli övertydlig, han har fångats av ämnet och måhända sker det på bekostnad av personteckning och gestaltning, som kunde ha varit fylligare.

Håkan Boström