”Jag skrev i en bubbla”
Hans nya bok handlar om facklig kamp. Och nu har Gunnar Ardelius föreslagits som ny ordförande i Författarförbundet.
– Det finns ett starkt sug efter att gå ihop och jobba politiskt, demokratiskt och fackligt i dag, säger han.
Det verkar vara uttänkt från början: Gunnar Ardelius nyutkomna Friheten förde oss hit (Norstedts) utspelar sig i Liberia, där arbetare kämpar för bättre villkor i ett kolonialt system. Och nyligen föreslogs han som ny ordförande i författarförbundet.
– Jag har varit med i styrelsen ett par år, så det kan ha påverkat. Man är så receptiv som författare. Jag har inte skrivit om politiska rörelser förut. Tidigare har jag mest skrivit som i en bubbla och nu var det lite som att spräcka hål på den, säger han.
I Gunnar Ardelius tidigare hyllade böcker, som är ungdomsböcker, handlade det om en värld han själv kände väl till. Nya boken var en större utmaning, eftersom den utspelar sig i Liberia, på 1960-talet.
– Jag var inte säker på att jag skulle klara det. Men det händer något när en yngre generation med en ny blick ser på en tid utan att själv vara så insyltad.
Farfar jobbade i Liberia
Egentligen visste Gunnar Ardelius inte att det skulle bli en politisk bok. Han ville skriva om sin familj, eftersom hans farfar har arbetat som personalansvarig vid en gruva i Liberia. Det han funderade mest på var hur saker i familjen går i arv.
– Jag var intresserad av min släkthistoria och varför man är som man är, säger han.
Men det är inte farfars spännande anekdoter från Afrika som Gunnar Ardelius berättar. Han känner solidaritet med de utsatta. Den svenska familjen i Liberia riskerar inte mycket, medan arbetarna som strejkar har allt att förlora. Gunnar Ardelius vill inte fördöma någon, utan förstå den tidens dynamik.
– Om man tittar på både människan och det strukturella händer något. Man är ofta väldigt fast i strukturerna som individ. Det slog mig hur mycket man är barn av sin tid.
”Roligare att handla”
För Gunnar Ardelius är skrivandet ett sätt att söka gemenskap. Han gör det på olika sätt: nyligen deltog han som en av 27 författare i att skriva den kollektiva romanen Avståndet mellan. Nu ser han fram emot arbetet i Författarförbundet.
– Det är roligare att handla än att vara cynisk. Jag vill förmedla en stark energi och hoppas att yngre författare kan känna att något händer inom förbundet.
– Blir jag vald så skulle jag vilja att förbundet blir mer litterärt. Vi har landets skarpaste pennor, med allt från Nobelpristagare till egenutgivare. Det ska synas, att vi har ett levande litterärt samtal som når ut.