Ragu med nötbog och chark
Det är lika bra att laga ganska mycket gryta på en gång. Rester kan frysas in. Här är beräknat för 8 portioner:
1,2 kg nötbog utan ben
salt
svartpeppar ur kvarn
1 msk smör
1 msk matolja
1 grovhackad gul lök
6 finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
5 dl oxbuljong eller köttbuljong
1 dl rött vin
1 timjan
1 tsk fänkålsfrön
100 g extra god italiensk salami, chorizo eller annan god korv
1Putsa köttet från fett och senor och skär det i 4-5 centimeter tjocka bitar.
2 Salta och peppra köttbitarna och bryn dem noga på alla sidor i smör i en stekpanna. Lyft över bitarna i en stekgryta. Vispa ur stekpannan och häll över spadet i grytan.
3Bryn löken och vitlöken i stekpannan i matoljan tills bitarna mjuknar och blir genomskinliga, tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut.
4 Pudra över vetemjölet, rör om och låt fräsa ännu 1 minut. Ös över alltsammans i grytan.
5 Häll i buljongen och det röda vinet i grytan. Stöt timjan och fänkålsfrön och ös ner dem i grytan. Finstrimla korven och blanda ner.
6 Blanda väl och låt alltsammans sjuda på riktigt låg värme i 1 ½-2 timmar tills köttet blir riktigt mört. Servera gärna med pasta (eller kokt potatis).