Boktitel: Oktober i Fattig­Sverige: dagbok • Författare: Susanna Alakoski • Albert Bonniers förlag 2012
l Susanna Alakoskis verkliga barndom var värre än den som tecknades i Svinalängorna. Oktober i FattigSverige är Susanna Alakoskis första själv­biografiska bok. Författaren skriver att hon i Svinalängorna förskönar fattigdomen. Dagboken blir ett projekt där Alakoski i stället försöker skriva mer naket, mer självbiografiskt, mer befriat från skam. Hon har ur myndigheternas arkiv begärt ut hundratals papper som handlar om Familjen Alakoski.
Alakoski försöker närma sig de svarta beskrivningarna i dessa papper. ”Det är sant att jag vissa dagar ser de döda. Vi befinner oss då alltid i samma kök, i samma vardagsrum, hall, badrum”, skriver hon. I boken luktar det blod och nybakat bröd på samma gång. Familjen levde mellan hopp och förtvivlan. Fyllefester, självmordsförsök och misshandel. Hon flyr från våldet i hemmet. Gatan blir en tryggare plats än familjens hyreslägenhet i Ystad. Alakoski skriver att hon genom livet har skapat en berättelse om sin tonårstid, som den självständiga tjejen som gav sig ut i världen alldeles ”frivilligt”. I själva verket hade hon inget val.
Det är också gestaltningen av tonårstiden som bränner allra mest. Om tiden när hon jobbar i gatukök och skrubbar bort matfettet från kroppen. Hon snattar med sig mat som hon ger till fadern. En tid då pojkvännens huvudkudde var den tryggaste platsen hon kunde finna. Alakoski skriver i hopp om att väcka ett intelligent samtal om fattigdom. Hon beskriver fattigdomen som en klumpfot som människor släpar med sig genom livet. Detta är en viktig bok om att skriva bort skammen.