För nästan exakt ett år sedan bildades Maria Sandelsällskapet.
Maria Sandel (1870-1927) var vår allra första kvinnliga arbetarförfattare. Hon bodde större delen av sitt liv på Kungsholmen i Stockholm. Hon kom från enkla förhållanden och försörjde sig huvudsakligen som hemstickerska.
I 25-årsåldern blev hon döv och några år senare drabbades hon av en synnedsättning. Trots motgångarna slutade hon inte skriva och engagera sig socialt och politiskt.
Maria Sandel gav ut sex skönlitterära verk och medverkade även med dikter och noveller i dåtidens arbetarpress. Hon gav också namn åt tidningen Morgonbris.
Hon stod också arbetar­rörelsen nära.
En av hennes böcker som kom ut 1913, kollektivromanen Virveln, handlar om arbetsförhållandena på en chokladfabrik och då med fokus på de kvinnliga arbetarnas situation. I boken ger hon också ett kvinnligt perspektiv på storstrejken 1909.
Det är som kvinnoskildrare som Maria Sandel utmärkt sig. Hon ville ”ingjuta en smula självförtroende i landets arbeterskor och arbetarhustrur.”
Maria Sandelsällskapet vill bland annat verka för forskning och upplysning kring Maria Sandels författarskap och person, samt stödja författarskap i Maria Sandels anda. Den som vill veta mer och kanske bli medlem i sällskapet ska kontakta ordförande: lena.kallenberg@telia.com