Öl – en dryck med mångfald
Intresset för öl ökar med stormsteg. Det kommer hela tiden spännande sorter från mängder av nya småbryggerier. Den skummande maltdrycken lockar allt fler och håller på att bli lika fin som vin.
Den är svart som natten och en mustig smakbomb. Så är också en Imperial Stout något av det mäktigaste man kan dricka.
– Öl kan vara en fantastisk upplevelse. Och när man väl har smakat en riktigt bra öl vill man inte dricka vad som helst. Man är beredd att betala för kvalitet, fastslår Johan Kronquist vid bardisken på en av Göteborgs mest välsorterade pubar.
Testar alla nya öl
Han gör som många andra entusiaster. Läser om den skummande drycken i böcker och på bloggar, privatimporterar flaskor och köar villigt när Systembolaget lanserar nya sorter. Han testar alla nya öl han kommer över och är dessutom medlem på en sajt och bedömer, betygsätter och beskriver de öl som rinner ned i strupen.
– Den svenska ölscenen har exploderat med massor av bryggerier och ölsorter. För 20 år sedan fanns det bara åtta bryggerier men i dag är vi uppe i över 100. Nu går det till och med en tv-serie om öl och i juni kommer en tidning om ämnet.
Intresset för maltdrycken ökar med stormsteg över hela världen. Det startas ständigt nya mindre bryggerier som med djärv experimentlusta testar oväntade stilar och smakkombinationer.
Även om det traditionella ljusa lagerölet fortfarande dominerar stort vill allt fler dricka från småbryggeriernas opastöriserade och ofiltrerade sortiment, en tillbakagång till gamla tiders tillverkningsmetoder som ger drycken mer smak och karaktär.
En öltyp som slagit igenom är India Pale Ale (IPA), en aromatisk sort med mycket humle och stor beska, samtidigt som det blivit allt vanligare att lagra öl på whiskyfat vilket ger en fördjupad smakupplevelse.
Det anordnas även ölprovningar som aldrig förr vilket gjort att den skummande drycken nära nog fått samma höga status som vin.
Humle, malt, jäst och vatten
Men vad är det egentligen för speciellt med maltdrycken? Den som på papperet verkar så enkel och bara behöver innehålla humle, malt, jäst och vatten.
– Vin kommer inte i närheten. Det är så begränsat. Öl har en betydligt större mångfald och smakmässig bredd. Det finns en öl för alla tillfällen. Dessutom kostar en bra öl mycket mindre än ett fint vin och bara bråkdelen av en flaska whisky, avslutar Johan Kronquist och tar den sista klunken av den mörka vätskan.