Den hemlige kockens författare synar krog- och restaurangbranschen
Mats-Eric Nilsson är journalisten som fick tusentals konsumenter att fundera på vad varorna i livsmedelsaffären egentligen innehåller. Hans bok ”Den hemlige kocken” var ett ruggigt uppvaknande, och vi är många som sedan dess noga synar produkternas innehållsförteckningar.
Men råvarufusket begränsar sig inte till affären. Med nya boken ”Saltad nota” tar Mats-Eric Nilsson sig an en bransch som bjuder på ännu mindre insyn: Krog- och restaurangbranschen.
På många sätt är Saltad nota nedslående läsning. Halvfabrikat, bake off-produkter och fuskingredienser fulla av e-medel har blivit mer än vanligt i ett flertal storkök. Många kockar får knappt laga riktig mat.
Nilsson undersöker allt från snabbmatskedjor och flygplansmat till lyxkrogar. Envetet spårar han vad köken så omsorgsfullt försöker dölja att de serverar. Och, frågar han sig, hur kan det få stå pizza med ost när ”osten” egentligen är en smet av syntetiska produkter?
Återigen öppnar Nilsson våra ögon, med envis nyfikenhet. Hans personligt folkbildande ton gör också läsningen högst underhållande. Saltad nota är en kulturhistorisk gärning, som spårar hur restaurangerna uppstod och som resonerar kring samhällets förhållande till mat. Just när man är på väg att tappa hoppet listar Nilsson dessutom ljuspunkterna och förvaltarna av en god mattradition.
Han påminner om att pålästa konsumenter har makt. Ta den!
Mats-Eric Nilsson, Saltad nota (Ordfront förlag 2013)