Unga fotografer lyfter fram stoltheten i hantverket

Stenhuggare, kallskänkor, bokbindare och skräddare. Det finns fortfarande mängder av hantverksyrken. En ny fotoutställning lyfter fram stoltheten i att arbeta med händerna.
Vad är egentligen ett hantverksyrke? Möbelsnickare och skomakare? Det var den typen av jobb som många av eleverna på Fotoskolan STHLM tänkte på när de skulle fota hantverkare. Nu har de gjort en utställning som visar hur vanligt det fortfarande är att arbeta med sina händer, och hur skiftande jobben är.
– Det finns en uppsjö av yrken man inte visste fanns, säger Beatrice Graalheim, som först såg framför sig en keramiker med händerna runt en lerklump när hon hörde ordet hantverkare. I stället porträtterade hon en bokbindare.

Guldsmed, konservator, bagare, florist, modist, tatuerare och stenhuggare, det är några av de andra yrken som allmänheten kan se foton av under utställningen på Kulturhuset i Stockholm.
– Vi har gestaltat traditionella hantverk, men också yrken som kommit att bli det. Att vara kallskänka eller kock är ett hantverk det med, säger Mikael Cronwall, utbildningsansvarig på Fotoskolan STHLM.
Enligt Mikael Cronwall visar utställningen en verklighet som inte alla ser eller är medvetna om.
– Jag tycker det är viktigt att dokumentera samtiden. Det är inte så många museer som ägnar sig åt det längre så då är det bra att fotograferna gör det, säger han.
Också Beatrice Graalheim tyckte det kändes
viktigt att porträttera dessa människor.
– Jag fick en enorm respekt för all kunskap de har. Alla som jag och mina klasskompisar träffade brinner verkligen för det de gör och har en kärlek till sitt yrke. Det kändes fint att få göra en fotografisk berättelse om det, säger hon.

Kunskaperna uppskattas inte alltid av omgivningen. Inte många är till exempel medvetna om hur komplicerad en bokbindarprocess är, funderar Beatrice Graalheim. Likadant är det med andra yrken. Få tänker på att en kallskänka har ett yrkeskunnande och behandlar henne med respekt för den kunskapen, menar hon.
– Men hon som porträtterade en mat-tant gjorde det verkligen med kärlek. Det var fint eftersom de som jobbar med det ofta framställs tvärtom.
Maria Patomella, curator på Kulturhuset, menar att en av poängerna är att utställningen är gjord av oetablerade fotografer – som i sin tur också de är hantverkare.
– Hantverket kan tyckas vara på väg bort men det finns ändå kvar. Och vissa av de här yrkena kanske en yngre generation inte ens känner till, säger hon.

Kulturhuset i Stockholm. Utställningen visas i två omgångar fram till den 20 oktober.