”Min dröm är att starta eget”
– Min dröm är att starta ett bageri i ett litet samhälle på landet. Jag tror att det är något speciellt med det. Att ha ett eget hantverksföretag och jobba åt sig själv, säger Alexander Roskvist som varit med två gånger i SM Unga bagare.
Vägen till det egna bageriet är lång. Det är han medveten om. Han tror att det kommer att ta mellan tio till tjugo år innan han är där. Först måste han lära sig hantverksyrket från grunden. Det handlar om yrkeskunnande, precision och detaljer som ska sitta. Det är mycket som krävs av den som vill bli duktig bagare och konditor.
Just nu jobbar han på Gateau, där han kan lära sig mycket. Ägaren är stora Fazer som har två hantverksbagerier med ett 40-tal anställda på Slakthusområdet i Stockholm.
Han har precis slutat för dagen och tar ett bloss i den gamla Förbindelsehallen. Efter jobbet brukar han hämta 4-åringen på dagis. En liten kille på 5 månader väntar också hemma. Han jobbar för tillfället halvtid och är föräldraledig på den andra halvan.
– Jag jobbade tidigare natt, men det funkade inte när jag var tvungen att vabba med så kort varsel. Jag blev tvungen att byta till dagjobb, men då förlorade jag ob:et som vår ekonomi var uppbyggd på, 5000 kronor i månaden. Vi har tagit lån på en lägenhet. Det var tufft.
Han vände sig till facket och frågade om det fanns någon lösning och det visade sig att avtalet ändå gav en respit vid byte av arbetsschema. Han fick behålla lönen i tre månader. Det var viktigt för honom i det akuta skedet.
– Det gjorde att jag insåg betydelsen av att ha ett gemensamt avtal som bygger på att den som hamnar i knipa får hjälp av andra. Det är facklig solidaritet.
Han har alltid drömt om att bli hantverkare. När han gick i åttonde klass och skulle praoa ville han göra det i ett hantverksföretag. Att det blev bageri var egentligen bara en slump. Han råkade gå förbi Gateau i Sturegallerian och gick in och frågade om det fanns en praoplats och det gjorde det.
Det var här drömmen om det egna bageriet väcktes. Han såg en utmaning i att lära sig hantverksyrket. Man måste vara noggrann, det är detaljerna som är viktiga. Han gillade det.
Efter grundskolan sökte han till Enskede gårds gymnasium och gick Bageri och konditori, vilket han trivdes med, även om nivån inte alltid var den högsta.
Det var den däremot på yrkeshögskolan i Kristianstad, dit han sökte efter att han tagit studenten. Det krävdes inträdesprover och han och några kompisar gav sig iväg, dagen efter studentskivan.
– Vi tog tåget ner till Skåne. Jag sov och var både jättetrött och jättenervös. Att göra provet gav mig en adrenalinchock. Alla skulle göra samma saker, bageri och konditoriprover, och sedan jämfördes vi. Jag var extremt motiverad och kom också in.
Tiden på yrkeshögskolan tyckte han var fantastisk. Här fick han möjlighet att lära sig det han ville, prova nya tekniker, lyssna på föreläsare, lägga upp en egen studieplan, vilka produkter som han skulle arbeta med. Han gillade att jobba med chokladskulpturer och karamell. Utbildningen slutar med att man gör prov för att få gesällbrev.
– Jag tror att en viktig sak som jag lärde mig var det estetiska. Att lägga upp och presentera det man gjort på ett lockande sätt. Det är ju också viktigt om man ska ha eget bageri.
Efter en kort tid på ett bageri i Kristianstad flyttade han till Västerås, där flickvännen bodde. Han fick jobb i butiksbageriet på Ica Maxi och sökte till SM Unga bagare 2009. För att få delta krävdes arbetsgivarens uppbackning och det fick han. Själva förberedandet, övandet, gjorde han på fritiden.
– Det gick väldigt bra, säger han. Jag kom på inofficiell fjärdeplats.
Alla var nöjda med hans insats, men han var inte riktigt nöjd med Ica Maxi, som han inte riktigt tyckte gav ”credit” åt hans arbete. Han sökte därför och fick jobb på Gateau i Stockholm.
I början pendlade han. Det var en stressig tid. Han sökte och kom åter igen med i SM Unga bagare 2011.
– Men nu var jag lite för kaxig, säger han. I bussen till Göteborg sa jag till de andra ”glöm nu inte jästen” och det var precis vad jag själv gjorde. När jag stod i jäsrummet insåg jag det och det fanns ingen tid att göra om.
Han kan ändå ta det med humor och det visade sig att en annan bagare på Gateau gjort exakt samma sak för länge sedan. Arbetskompisarna tröstade med ramsan ”Man kan inte bli bäst utan jäst.”