50 miljoner på flykt
<h2>Anders Hansson fångar dem som blivit av med allt</h2>
I en ny bok porträtterar fotografen Anders Hansson några av de människor som blivit av med allt. En liten syrisk flicka kramar ett porträtt av sin farfar. En person i hennes familj, 18 år gammal, lyckades ta sig till Sverige. Farfadern hade inte samma tur, han torterades till döds i sitt hemland.
– Den familjens öde sitter fast i huvudet, säger Anders Hansson.
Han har mött människor över hela världen som tvingats lämna allt och fly för sina liv. Afghanistan, Syrien, Kongo, Pakistan. 50 miljoner flyktingar – så många har inte varit på flykt sedan andra världskriget. De flesta tar sig till sina grannländer, eller andra delar av sitt eget land. Andra försöker nå Europa – och dör antingen på vägen eller möts av taggtråd, poliser, flyktingförvar.
– Det är så obehagliga tendenser när det gäller synen på utomeuropeisk invandring nu, och inte minst när det gäller romerna. Man pratar om folk på ett sätt som är snuskigt.
2003 gjorde Anders Hansson ett reportage från den spanska enklaven Ceuta, i Marocko. Sedan dess har han fotat människor på flykt över hela världen, även i några av de mest konfliktdrabbade områdena. Nu har han samlat foton och berättelser i boken ”Flykt”.
– Det är spännande med nyhetsjournalistik men oerhört frustrerande när man har jätteviktiga berättelser som är i tidningen en gång och borta dagen efter, säger han.
I den här boken dröjer läsaren i stället kvar vid de svartvita fotona, som visar små barn, familjer som drabbats av översvämningar, romer som tvingas bo i vad som ser ut som en soptipp. Misären känns, men det är framför allt mänskligheten man fastnar vid.
– Jag har varit mån om att lyfta fram vanliga människor och fotografera med värdighet. Trots att det är världens eländigaste situation har folk en vardagskänsla, och det är vanligt folk som drabbas.
De flesta som Anders Hansson träffar har varit öppna, och måna om att visa upp sin situation för världen. Gemensamt för dem flesta är också, oberoende av land, att de förlorat allt. Men den konflikt som drabbat honom själv hårdast är den i Syrien.
– Det är ett lidande av en sådan omfattning och brutalitet att det är helt otroligt. Man blir helt förstörd. Det är så jävligt det folk har gått – och går – igenom att det knappt går att greppa.
Samtidigt menar han att även ekonomiska flyktingar drabbas. De lämnar allt på grund av hunger, och resan till Europa är ofta oerhört traumatisk.
För Anders Hansson är det viktigt att uppmärksamma organisationer som arbetar med dessa frågor. Boken är därför ett samarbete med Röda Korset, och allt överskott kommer att gå till hjälporganisationen.
– Nu hoppas jag att folk orkar ta till sig det här.
Flykt. Utställningen av Anders Hansson visas 27 september–30 december 2014 på Malmö museer.
Boken Flykt av samme fotograf (formgiven av Christer Strandberg) är utgiven på Arena förlag, 2014.