Som en svart fars – med det handlar om vår verklighet
Reportagebok: Kent Werne, Ofärdsland. Livet längs arbetslinjen, Atlas 2014.
Vi tänker oss att följande scen utspelas inför femton arbetssökande på arbetsförmedlingen i Södertälje, en stad med en arbetslöshet på 20 procent.
Vi ser jobbcoachen Robyn klicka fram en powerpointbild med texten ”Att medvetet bygga upp sitt eget varumärke” och sedan förklara att det handlar om att marknadsföra sig själv och om vilket intryck jag gör på min omvärld, vem jag är och vad jag vill visa när jag söker jobb. Hennes kollega Lena fyller i med hur fiffigt hon tyckte att det var med just ett eget varumärke, Lena AB, hur det fick henne att bli medveten om att bygga en egen strategi och inte bara springa efter bollar som inte gav någonting. Vad får vi då? En svart fars?
Nej, ett utdrag ur den svenska verkligheten och inledningen i Kent Wernes utmärka bok, där också hans huvudtes åskådliggörs, nämligen att samhällsproblemen inte längre är samhällsproblem, utan beror på de enskilda individernas bristande vilja och initiativförmåga. Därför måste de arbetslösa tvingas att rycka upp sig med sänkta ersättningar, de sjuka fås att inse att de nog inte är så sjuka som de och deras läkare påstår och socialbidragstagarna kontrolleras och klämmas åt. Allt detta under den heliga doktrinen att minska ”utanförskapet”.
Detta begrepp kom först att användas om vissa förortsområden med en befolkning med rötter företrädesvis i Mellanöstern och Afrika, de så kallade ”utanförskapsområdena”. Det kom sedan att vidgas till arbetslösa, långtidssjukskrivna och förtidspensionärer, ja, alla de som inte hade en trygg och stadig inkomst och som alltså på olika sätt skulle straffas för sin oförmåga. Det blev som författaren påpekar som om klassamhället inte existerar och som om det bara finns något innanför eller utanför, inte ett ovanför eller nedanför.
Hur blev det så? Att hänvisa till de borgerliga regeringarna under Bildt och Reinfeldt, räcker inte, menar Werne. Den förhärskande liberala ideologin som slog igenom för cirka trettio år sedan har haft och har sina förespråkare också inom socialdemokratin.
Ändå ska man väl vara tacksam att vi fått en regering som förhoppningsvis kommer att avskaffa de mest brutala inslagen i Alliansens politik, så att till exempel den som är sjukskriven får vara det tills han eller hon blivit frisk.
Hans Falk