– Katastrof om bageriet läggs ner
Nu växer protesterna. Cirka 60 anställda riskerar att bli arbetslösa när Fazer planerar att lägga ner Lövångerbröd i Hökmark; ett av företagets fem bagerier i Sverige.
Lövångerbröd är den näst största arbetsplatsen i tätorten Lövånger som ligger i Skellefteå kommun.
– En nedläggning är en katastrof och kan jämföras med att man lade ner ett företag med 28 000 anställda i Stockholm, säger Thomas Walther, klubbordförande på bageriet.
Intresset från lokala media är också stort. Det blir jag varse när jag en vecka efter att Fazers planer blivit kända besöker det nedläggningshotade bageriet. Thomas Walthers mobil ringer oavbrutet. Det är många journalister som vill veta senaste nytt. Alla får samma besked. Ännu har fackklubben inte gett upp hoppet om att bageriet ska gå att rädda.
– Vi kommer inte lägga oss ner och dö utan vi kommer att vända på alla stenar, säger han.
Nedläggningsförhandlingarna, som inleddes den 8 februari, har ajournerats en månad i och med att de fackliga representanterna krävt att en löntagarkonsult ska kopplas in.
Parallellt har en Facebook-grupp startats för dem som vill protestera mot nedläggningen och en namninsamling har dragits igång som ska sändas till Fazers ledning i Finland.
– Vi får stöd från alla håll. Bara ett par dagar efter att Facebook-gruppen startades hade 1500 gått med och minst lika många hade skrivit på namninsamlingen. Alla säger till oss att kämpa och vår kampmoral
är hög, säger han och fortsätter:
– Det blir inte lätt för företaget att lägga ner bageriet, det kan man lugnt säga. Nedläggningen kommer att ta betydligt längre tid än vad de tror, det är jag övertygad om.
Motivet bakom nedläggningsplanerna är, enligt ett pressmeddelande, att brödmarknaden i Sverige minskat i volym under många år. Målet är nu att minska kostnaderna med cirka 50 miljoner. Besparingen innebär en minskning av 50 tjänster inom marknad, försäljning och produktion förutom nedläggningen av Lövångerbröd vars verksamhet man avser att delvis flytta till Fazers bageri i Umeå.
Nedläggningsplanen har rört upp många känslor. Det är inte vilket bröd som helst som bakas i Hökmark, det är mjukt och hårt tunnbröd.
Den allmänna uppfattningen är att bageriet är lönsamt och varit det länge.
Martin Robertsson, som jobbat många år i bageriets butik, skräder inte på orden.
– De vet inte vad de gör när de lägger ner ett bageri som detta. Det är ett litet samhälle och en bygd som drabbas hårt. De verkar bara tro att det handlar om maskiner som kan flyttas hit och dit men det handlar om människor också.
Mattias Jonsson, som är mekaniker, och Nicoleta Ilie, som jobbar i pack och städ, är dubbelt berörda. Deras respektive jobbar också på bageriet. Nedläggningen drabbar dem därför extra hårt.
– Jag hoppas att vi kan rädda bageriet från nedläggning. Vi kan inte ge upp, säger Mattias Jonsson.
Detsamma säger Pernilla Ågren, som är trågare och linjeskötare.
– Hoppet är det sista som överger en. Vi måste fortsätta kämpa för att bageriet ska få vara kvar. Vi har fått bra stöd. Det är upplyftande och moralhöjande.
Mats Olofsson, som ansvarar för lager och emballage, är av samma uppfattning.
– Det är sorgligt för bygden om bageriet läggs ner. Jag hoppas verkligen att de backar. Speciellt med tanke på att vi är ett tunnbrödsbageri.