”För många som drabbas av magsjuka”
– Det är fortfarande två-tre gånger fler fall av campylobacterinfektioner än det borde vara så här års. Det normala är 20-30 fall. Senaste mätveckan hade vi hundra, säger Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten och den person som har högsta ansvaret vad gäller svenska smittskyddet.
Han ser mycket allvarligt på situationen och vill att kycklingbranschen gör mer för att snabbt minska mängden bakterier i kycklingen.
– Konsumenterna kan hantera kycklingen på ett sätt som gör att risken att smittas minskar, men vi vet att sådana råd har begränsat genomslag, säger han.
När sommaren kommer ökar mängden bakterier och därmed också antalet människor som smittas.
De regionala smittskyddsläkarna har uppmanat konsumenterna att undvika färsk svensk kyckling så länge utbrottet varar, men det är inte ett råd som Livsmedelsverket, den myndighet som bestämmer över försäljningen av livsmedel i Sverige håller med om.
– Vi har inte rekommenderat att man ska undvika att äta färsk svensk kyckling, där-
emot att man är noga med hygienen när man tillagar den, säger Mats Lindblad, myndighetens smittskyddssamordnare.
Sverige är en del av en öppen livsmedelsmarknad och att stoppa den färska svenska kycklingen på grund av för svenska förhållanden höga halter av campylobacter (10-15 procent) anses inte meningsfullt, eftersom risken då är att konsumenterna går över till att köpa färsk kyckling från andra EU-länder och då är kycklingen garanterat smittad av campylobacter.
– Bara i Danmark har 30 procent av kycklingarna campylobacter och i resten av EU är värdena långt högre, det varierar från land till land, men snittet ligger på 70-80 procent, säger Mats Lindblad.
Att köpa ekologiska kycklingar är heller inte någon lösning på just detta problem, eftersom de utegående kycklingarna, liksom de utländska kycklingarna, har en garanterat högre nivå av campylobacter.
När kycklingarna rör sig utomhus kommer de i kontakt med bakterierna som finns i jord och vatten. Fåglarna blir inte sjuka, men människor blir det.
Därför rekommenderas stor noggrannhet vid tillagning. Man ska hålla isär kycklingen från andra livsmedel, byta kniv, byta skärbräda och inte använda samma disktrasa, samt värma köttet till över 70 grader.