”Lite tillspetsat skulle man kunna säga: Att engagera sig fackligt och prata ihop sig på jobbet handlar om att man bildar en berättelse om sig själva som skiljer sig från ledningens berättelse om oss och på det sättet tänker jag att litteraturen kan ge väldigt mycket kraft åt arbetarrörelsen.”
Emil Boss blir intervjuad i podcasten Arbetarlitteratur.
Förra hösten läste Mattias Torstensson Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson och efter det var han fast. Kungsgatan blev hans ingång till arbetarlitteraturen. Vintern tillbringade han i Lunds universitetsbibliotek, han pluggar litteraturvetenskap i vanliga fall, där han läste klassiska arbetarlitterära verk. Trots att den svenska arbetarlitteraturen är världs-unik tycker Mattias inte att den fått den uppmärksamhet den förtjänar och därför ville han sprida kunskap om den litterära traditionen. Han ville också göra radio igen efter många års uppehåll. Därför blev det en podcast.

Ämnet var större än han först trodde så i podcasten tas läsaren både med på en bildningsresa och får följa Mattias egen resa. Avsnitten behandlar dels de äldre författarna, som Maria Sandel och Ivar Lo-Johansson, och tar dels upp aktuella författare, som Maria Hamberg och Anneli Jordahl. Från början var tanken ett avsnitt varannan vecka men det har blivit ett i veckan och dessutom växt med videoinslag och blogginlägg. Gensvaret hos publiken har varit större än väntat och dessutom fick Mattias ta emot Byggnads kulturstipendium ur Stefan Löfvens hand.
Han brukar be författarna han intervjuar om boktips så jag returnerar frågan till honom.
– En av de första arbetarlitterära böckerna jag läste var Vilhelm Mobergs Berättelser ur min levnad. Det är självbiografiska berättelser skrivet på ett enkelt och vackert språk. Boken innehåller bland annat en text om hur Utvandrarserien kom till. Mycket intressant.
Daria Bogdanskas serieroman Wage Slaves är en utmärkt skildring av svartanställda arbetares villkor i dagens Sverige, men också av den moderna prekära ungdomsgenerationen som slåss för timanställningar.
I podden och i videoklippen kan man höra vad de aktuella författarnas böcker handlar om och höra vad de har för skrivtips för aspirerande författare. Men Mattias avslöjar också att han har ett unikt material som han ännu inte spridit. Innan inspelningarna startar testar han ljudet och ber då författaren berätta om sin frukost. Det har lett till att han sitter på en udda dokumentation över arbetarförfattares frukostvanor. Det är kanske något för framtida litteraturvetare att göra djupare studier av.

Att han har ett brinnande intresse för böcker går inte att ta miste om, men själv jobbar han inte på en roman utan på en annan slags bok.
– Jag skriver för tillfället på en bok om hur man gör sin egen podcast. Mitt mål är att inspirera snarare än att skriva en bruksanvisning. Jag ser podcasten som ett demokratiskt verktyg som hjälper människor att berätta sina historier, och det vill jag uppmana dem att göra!
Henrik Johansson
Podden hittar du på: https://arbetarlitteratur.com/