Salmonellaskandal gör många oroliga
Bristande kontroller eller för hög arbetstakt. De franska livsmedelsfacken har olika teorier om hur mjölkjätten Lactalis har kunnat sprida salmonellasmittad mjölk.De anställda på den berörda fabriken är framförallt oroliga för sina jobb.
Minst 37 bebisar i Frankrike har insjuknat i salmonella efter att ha fått bröstmjölksersättning tillverkad på en Lactalis-fabrik i samhället Craon i västra Frankrike.
Fabriken stängdes i början av december efter att smittan hade upptäckts. Sedan dess är 250 av de 327 anställda korttidspermitterade. Några är kvar för att rengöra fabriken. Andra har lånats ut till andra fabriker.
Historien väcker många frågetecken i Frankrike.
Ett av dem är hur handeln kunde fortsätta att sälja bröstmjölksersättningen flera veckor efter att larmet hade gått.
Inte förrän i januari förstod de franska myndigheterna omfattningen av skandalen. Nu har 12 miljoner förpackningar i 83 länder återkallats.
En annan fråga är vad det är som egentligen har hänt, vilket fortfarande var oklart i slutet av januari.
– Det är frustrerande eftersom kvalitet och hygien är centralt i våra arbeten. Fabriken kommer att vara stängd tills vi är hundra procent säkra på vad som har hänt, säger Thierry Peschard till tidningen Le Monde.
Han arbetar hos Lactalis, och är ombud för CFTC, ett av flera fack som organiserar livsmedelsarbetare.
Utöver intervjun i Le Monde vill han inte prata med pressen. Inte de anställda i Craon heller. Thierry Peschard säger att de är oroliga för att fabriken kommer att förbli stängd, även om Lactalis-ledningen har lovat motsatsen.
Få livsmedelsarbetare i Frankrike är organiserade, och de andra facken har ingen insyn i fabriken.
Men Myriam Prigent hos FGA CFDT säger att en sak är säker och det är att den smittade bröstmjölksersättningen aldrig borde ha kunnat lämna fabriken.
– Någonting har inte fungerat som det ska. Lactalis borde ha upptäckt bakterien och stoppat leveranserna av mjölken.
Myriam Prigent arbetar som tekniker hos en kontrollmyndighet, som övervakar livsmedelsindustrin.
Hon tror att en av förklaringarna bakom historien är att antalet kontrollanter har minskat under de senaste åren.
– Man förlitar sig för mycket på att företagen själva ska sköta kontrollen av sina produkter, säger hon.
Hennes fack FGA CFDT vill också att anställda som avslöjar missförhållanden inom livsmedelsindustrin ska få starkare skydd.
– I dag kan man få status som visselblåsare om man anmäler farliga arbetsförhållanden. Samma sak borde gälla när man slår larm om sanitära problem, säger Alexandre Dubois hos FGA CFDT.
Ett av de andra större facken är mer radikalt i sin kritik mot Lactalis.
– Jakten på höga vinster medför risker. De hårda arbetsförhållandena är en av orsakerna bakom den här skandalen, hävdar facket FNAF CGT.
Lactalis avfärdar den kritiken.
Koncernen är känd för att vara stängd för omvärlden. Det finns till exempel nästan inga fotografier av vd:n Emmanuel Besnier. Men företaget har lovat att spela med öppna kort och göra allt för att finna källan till salmonellasmittan.
Anna Trenning-Himmelsbach
Fakta om Lactalis
Bildades 1933 av André Besnier, och kontrolleras fortfarande av hans familj.
Den nuvarande VD:n heter Emmanuel Besnier.
Enligt Lactalis egen hemsida har koncernen 75 000 medarbetare i 85 länder, och 246 fabriker fördelade i 47 lika länder. 15 000 personer är anställda av Lactalis i Frankrike.
Koncernen säljer sina produkter i 160 länder, och årsomsättning är cirka 17,3 miljarder euro.
I Sverige äger Lactalis Skånemejerier.