Konsumenterna påverkar – men Fair Trade är fel väg
Eftersom det sydafrikanska vinet är en betydelsefull exportvara har konsument-opinionen en avgörande betydelse för lantarbetarfackets, CSAAWU:s möjligheter att lyckas i kampen för bättre villkor på landsbygden.
Det var budskapet som Trevor Christians, CSAAWU:s generalsekreterare, framförde när han kom till ABF i Stockholm en kväll i oktober för att berätta om kampen och tacka för stödet de fått från många engagerade människor och fackklubbar i Sverige.
Men Systembolagets agerande var han inte lika nöjd med. Deras sociala ansvarstagande (CSR) gav han inte mycket för och han ansåg inte heller att Fair Trade med etiketter på flaskorna är en framkomlig väg.
Johan Torgå, som tidigare var klubb-ordförande på Orkla Foods i Örebro och som är mycket aktiv i Livsmedelsarbetare för solidaritet förklarade problemet med Fair Trade.
– Konsumentmakten är mycket betydelsefull, men inte i form av märkning och etisk handel, för det leder inte till att lantarbetarna själva organiserar sig, sa han.
Det är något som riskerar att gå fundamentalt fel när förtryckta vinarbetare och lantarbetare i Sydafrika ska förbättra sina villkor genom att konsumenter i rika länder väljer etiskt certifierade viner på Systembolagets hyllor.
– Det blir lätt som på de gamla patronernas tid då arbetsgivaren betalade högre lön för att hålla facket borta från bruket, sa han.
Trevor Christians kritik av Systembolagets sociala ansvarsarbete var hård. Hans sa att Systembolaget, genom att inte ställa sig bakom CSAAWU-fackets krav på att få ingå i ett oberoende kontrollorgan av de fackliga- och mänskliga rättigheterna på vingårdarna, i praktiken ställde sig på de vita farmarnas sida.
– Jag vet inte om ni har problem med er skolutbildning i Sverige för Systembolagets inspektörer hittar så gott som aldrig några fel under besöken på vingårdarna.
Konsumentopinionen på exportmarknaderna är som sagt avgörande för det sydafrikanska facket, men det är i form av stöd från fackligt aktiva och solidaritetsrörelser samt uppmärksamhet från media. Den opinionsbildningen är viktig för dem.
När CSAAWU-facket för två år sedan, 2016, gick ut i strejk på Robertsons vingård i Västra Kap-provinsen var detta stöd avgörande och även det stöd som kom från lantarbetarnas- och livsmedelsarbetarnas globala federation, IUL.
Men det fanns olika uppfattningar om en köpbojkott av vinerna på Systembolaget som ett påtryckningsmedel för att stödja de strejkande arbetarna. I den frågan var Trevor Christians tydlig. Hans medlemmar som var i strejk ville ha en köpbojkott och i Danmark, där Robertsons viner under konflikten togs bort från hyllorna, fick det en stor betydelse som ett påtryckningsmedel på Robertsons ägare.