För att det ska bli mer lönsamt att producera högkvalitativt nötkött görs försök att ultraljuds-scanna levande djur för att se hur marmorerat köttet är. Tidigare har den kvalitetsegenskapen bestämts med blotta ögat när djuret varit slaktat.
Men marmoreringen kan bara påverkas medan djuret lever. Därför har det statliga forskningsbolaget RISE börjat använda ultraljudsscanning för att selektera djur till avel och satsa på dem som har bättre marmorering. Metoden kan också användas för att bestämma när djuret är slaktmoget.
Ultraljudsscanning är en beprövad teknik i USA och Kanada. Svenska djur har generellt sett mindre marmorering än de nordamerikanska. För smaken på köttet är marmoreringen viktig. Det är en egenskap som utmärker premiumkött, vilket gör att det går att ta mer betalt för det. Projektet är treårigt och finansierat med EU-medel. Målsättningen är att skapa bättre förutsättningar för nöt- och lammköttproducenter i delar av Sverige och Danmark.