– Vår affärsidé ligger fast och försäljningen går bra. Målet är att förbättra produktiviteten, säger Johan Molin, vd på Siljans Chark.
I mars anmälde Siljans Chark, som slaktar och förädlar lokalt kött i Dalarna, ett varsel om uppsägning av 13 kollektivare och 5 tjänstemän. Varslet gäller både anställda vid slakteriet i Ickholmen och charkfabriken i Mora.
– Det är ett mycket tungt beslut, men vi behöver anpassa verksamheten och skapa en långsiktigt hållbar organisation.

Förhandlingar har inletts med fackklubbarna på de båda arbetsplatserna.
Johan Reimi, klubbordförande på Siljans Chark i Mora, säger att det första som nu ska göras är en risk- och konsekvensanalys.
– Vi behöver fastställa hur den organisatoriska förändringen kommer att slå, säger han.
Siljans Chark har 96 anställda var-av 25 tjänstemän. Företaget omsätter cirka 200 miljoner kronor och ägs av 280 bönder och några anställda till 47 procent.
HK Scan äger en andel på 39 procent. Den resterande delen ägs av Älska Lokalt, en lokal investerare.