Flera protestaktioner mot Systembolaget
Lördagen den 21 september ägde protester rum i Stockholm, Örebro och Norrköping mot att Systembolaget inte lever upp till sin etiska uppförandekod för de sydafrikanska bag-in-box-vinerna.
Samtidigt vid Sveriges konsulat i Kapstaden ordnades en manifestation av det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU. Där förde de fram samma krav på etisk efterlevnad samt att Systembolaget ska flyga ner en representant för att träffa lantarbetarna. Syd-afrikanerna riktade även kritik mot internationella etiska certifieringar som Fair for life och Fair Trade.
Arrangörer i Sverige var solidaritetskampanjerna Rättvis vinhandel och Livsmedelsarbetare för solidaritet. Enligt dessa organisationer tjänar svenska staten stora pengar på de prispressade sydafrikanska bag-in-box-vinerna och tetrorna. Så mycket som 70 procent av försäljningspriset går till svenska staten.
Samtidigt lever arbetarna på vingårdarna i Sydafrika i akut fattigdom. Enligt arrangörerna exponeras de för giftiga kemikalier, en usel bostadsstandard och en paternalism ärvd från apartheid som liknar en rasistisk version av det gamla svenska statarsystemet.
Men förändringar håller på att ske i Västra Kapprovinsen. CSAAWU-facket har lyckats organisera allt fler lantarbetare och på senare år har flera stora strejker genomförts, vilket har väckt uppmärksamhet både i Sydafrika och i de länder som importerar vinerna.
För att stödja de sydafrikanska lantarbetarnas kamp samlades ett 20-tal personer i Observatorielunden i Stockholm, klädda i lantarbetarfackets röda t-tröjor och med banderoller och flygblad för att tåga till Systembolagets huvudkontor och Citybutikerna.
Två livsmedelsarbetare från Olle Nyberg Charks Livsklubb deltog. Båda är med i Livsmedelsarbetare för solidaritet och den ene, Andreas Bergerheim, ska åka ner till Sydafrika i november för att under tio dagar träffa företrädare för CSAAWU-facket och göra en dokumentär om vinarbetarnas villkor. Det gör han tillsammans med två pensionerade livsmedelsarbetare från Orkla Foods i Örebro. Projektet finansieras av Union to Union, som är de svenska fackens gemensamma biståndsorganisation.
– Det blir första gången jag besöker Sydafrika, säger Andreas Bergerheim, som är vice klubbordförande på Olle Nyberg Chark på Slakthusområdet. Jag tror att det är viktigt att vi stärker pressen på Systembolaget att leva upp till sina etiska regler.
Dokumentärfilmen hoppas han kunna visa på fackliga klubbmöten i Sverige.
Ola Hakefelt, huvudskyddsombud på samma arbetsplats, säger att solidaritetsarbetet inte bara är förankrat i Sverige utan också i de nordiska grannländerna Norge och Finland, som har statliga alkoholmonopol med etiska riktlinjer för upphandling av viner.