Ing-Marie redo för julbak
Att julen nalkas märks på Koppar-lundens bageri i Västerås. Ing-Marie Mårts, som arbetar som bagare, kan se fram emot dagar fyllda av saffranskorpor, lussekatter, pepparkakor och vörtbröd.
Kopparlundens bageri ligger inbäddat i ett historiskt industriområde som utgörs av röda tegelbyggnader på gångavstånd från centralstationen.
– I början sa många att det var svårt att hitta hit. Vi har inte gjort så mycket reklam själva men ryktet har gått och vi har fått fler och fler kunder, berättar Ing-Marie Mårts.
Vi har slagit oss ner i personalrummet som ligger längst in i det lilla bageriet. Genom väggen hörs dunket från degblandaren. Det är pepparkaksdeg som blandas till. Trots att vi bara befinner oss i början av november är julbaket i full gång.
– Nu börjar pulsen gå upp. Så är det verkligen. Det gäller att tänka på att det finns ingredienser hemma, säger Ing-Marie Mårts.
Det går bra för bageriet, det märks inte minst på att antalet anställda har ökat.
– När jag började för elva år sedan var vi fyra anställda, idag är vi tio, berättar Ing-Marie Mårts
Det har också lett till att de blivit allt mer trångbodda.
– Vi har redan byggt ut en gång. Det var ännu trängre från början. Nu är det faktiskt tomt bredvid oss så det kan vara en utökning på gång igen.
Även om julbaket just nu tar allt mer av hennes tid i anspråk så är det surdegsbröd som är bageriets signum.
– Vi var det första riktiga surdegsbageriet i Västerås. Vi är inte certifierade men de ingredienser vi använder är i stort sett bara ekologiska, berättar Ing-Marie Mårts med stolthet i rösten.
Surdegsbröd, satsning på ekologiskt och att göra saker från grunden är något som hon uppskattar. De har en ”surdegsmamma” (även kallad surdegsstart) som de matar två gånger i veckan med vatten och mjöl och som varit med ett tag.
– Sköter man om den så klarar den sig länge. Det har jag fått lära mig här.
• Är du med och utvecklar produkter?
– Ja, det händer. Om vi har idéer så får vi testa dem. Jag har tagit fram ett havrebröd som jag kört i höst, en limpa med surdeg, skållade havregryn och honung. Allt ekologiskt.
Hon konstaterar samtidigt att även om jobbet är stimulerande så är det ganska tungt. De säljer mellan 100 och 400 limpor per dag.
– Det gäller att tänka sig för hur man lyfter. Några hjälpmedel har vi inte förutom degblandarna.
Kopparlundens bageri är den arbetsplats hon arbetat längst på sedan hon utbildade sig till bagare och konditor i mitten av 1980-talet, då hon även tog gesällbrev.
Arbetsplatserna har varit många, hon har även flyttat runt en del. Hon har bland annat varit dessertkonditor på Riche i Stockholm och jobbat i flygköket ute på Arlanda.
Sitt yrkesval har hon aldrig ångrat. Konstaterar samtidigt att de flesta som utbildade sig till bagare på hennes tid var killar, idag verkar det vara mest tjejer. Den trenden märks tydlig på Kopparlundens bageri där alla fast anställda bagare är kvinnor.
– Men vi är alla väldigt olika, driftiga på olika sätt. Det är flera som varit med i tävlingar och som fått pris.
Själv har hon inte deltagit i några tävlingar.
– Nej, det är inte min grej. Jag håller mig hellre i bakgrunden och gör det vanliga. Att tävla har aldrig lockat mig.
Till skillnad från många mindre bagerier med kaféverksamhet har de på Kopparlundens bageri klarat sig relativt bra under pandemin och har inte haft några permitteringar.
– Vi har inte haft så stor servering. Det är vi tacksamma för.
Pandemin har dock påverkat hennes arbetstider. Istället för fem börjar hon klockan fyra två dagar i veckan och klockan tre natten till fredag som är den dag då de säljer mest. För Ing-Marie Mårts innebär det tidig uppstigning då hon har 4o minuter bilresa till jobbet, från en liten by utanför Sala.
– I och med att vi har ganska så trångt så börjar vi tidigare jämfört med innan, det är för att inte vara för många på plats åt gången. Vi kommer nog att få fortsätta så här, vi har jättemycket att göra.
Ing-Marie Mårts
Ålder: 56 år.
Familj: Sambo och två utflugna söner.
Bor: I en liten by utanför Sala.
Yrke: Bagare och konditor.
Fackligt: Medlem, inga uppdrag.
Fritidsintresse: Släktforskning, har släkt som utvandrat till Amerika på 1800-talet från Venjan, en by i Dalarna. Har kontakt med släktingar till de som utvandrat och har även besökt dem.
Teve: Realityserier.
Musik: P4.
Läser: Mest tidningar.
Lagar till jul: Skinka, lägger in sill och egna köttbullar är ett måste.
Firar jul: Med närmaste familjen.