Göteborgs Kex – avveckling med pandemiförhinder
Vid årsskiftet 2022/2023 stänger Göteborgs Kex i Kungälv för gott. Produktionen flyttas till Lettland. Därmed går 134 års svensk kexhistoria i graven. Innan dess ska 350 anställda förberedas för arbetsmarknaden – men coronapandemin sätter käppar i hjulet.
– Vi hoppades att Orklas inriktningsbeslut om nedläggning den 18 januari 2018 skulle ändras men så blev inte fallet, säger Dorota Galik, ordförande i Livsklubben på Göteborgs Kex.
Den 11 juni samma år stod det klart att den anrika kexfabriken, som legat vid Nordre älvstranden i Kungälv sedan 1888 och varit kunglig hovleverantör sedan 1897, skulle läggas ned.
Sedan dess har den lokala fackklubben haft siktet inställt på ett så bra avslut för medlemmarna som möjligt.
– Vi hade en plan för hur vi ska avveckla fabriken. Bland annat ordnade vi ett datarum med tolv datorer för kurser i officepaket, excel och andra kunskaper som våra medlemmar behöver för att bli konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Kurser i svenska och engelska var också inplanerat. Tyvärr är de insatserna omöjliga att genomföra på grund av pandemin, säger Dorota Galik.
Så länge pandemin härjar och strikta restriktioner råder släpps ingen utomstående in på fabriksområdet, inte kursledare heller.
– Först trodde vi att det skulle gå att lösa med onlinekurser, men hälften av de anställda har inte tillgång till dator hemma och av dem som har dator saknar många bredband och därför buffrar internetuppkopplingen, säger vice ordförande Elisabeth Bredesen och förklarar:
– Ja, alltså det hackar när vi försöker ha lektioner via digital plattform.
Tolv personer hann gå en kurs i powerpoint och några påbörjade en excelkurs innan covid-19 satte stopp. En inplanerad jobbmässa och möten med bemanningsföretag och andra arbetsgivare har också fått skjutas på framtiden. Medan utbildningsinsatser och potentiella jobbkontakter tvärbromsat har det varit full fart på kexproduktionen.
– Vi har inte haft någon minskad efterfrågan på grund av covid-19, säger Dorota Galik. Ett tag i våras när många var sjukskrivna blev vi tvungna att prioritera i produktionen, men nu rullar det på.
Det är med andra ord inte minskad efterfrågan som är anledningen till att Orkla Confectionery & Snacks beslutat att stänga fabriken i Kungälv och flytta kexproduktionen till en ny fabrik i Adazi utanför Riga i Lettland.
– Efter nedläggningsbeslutet 2018 nyanställdes till och med trettio personer, säger Elisabeth Bredesen.
Månaderna mellan den 18 januari och
11 juni 2018 var hektiska för fackklubben.
– Vi kämpade med alla medel för att behålla kexfabriken och jobben här.
Dorota Galik nickar medhåll:
– Det säger våra medlemmar också. Vi gjorde allt som var möjligt.
Dorota Galik och Elisabeth Bredesen tror att lönerna spelade in, även om det inte är hela sanningen.
– Vi har talat med lastbilschaufförer från Lettland som berättat att de anställda vid Orklas fabriker utanför Riga har 4,5–5 euro i timmen i lön, vilket fick oss att häpna. Men Lettland är med i EU nu så deras löner kommer att stiga. Jag är själv från Polen och samma sak hände där när Polen gick med
i EU, säger Dorota Galik.
Alla insatser för att behålla kexfabriken i Kungälv var dock förgäves. Det hjälpte inte heller att hänvisa till personalens långa erfarenhet och lojalitet till företaget. Dorota Galik och Elisabeth Bredesen tillhör själva ”inventarierna” som de säger.
Båda började på fabriken i slutet av 1990-talet. Fram till 2018 låg personalens genomsnittsålder på 45 år och antalet anställningsår på 18.
– Nyanställningarna efter nedläggningsbeslutet drog ner genomsnittsåldern, men de flesta har arbetat här väldigt länge och för många är det den första och enda arbetsplats de varit på, säger Dorota Galik.
Några har arbetat 45 år på Göteborgs Kex. På 1980- och 90-talen krävdes det inget cv eller någon särskild utbildning för att få jobb på kexfabriken.
– Företaget gav till och med tusen kronor i bonus till den som tog med sig en kompis som började på fabriken. Det var mycket pengar på den tiden, säger Elisabeth Bredesen.
Av de 350 i personalen, varav 250 är medlemmar i Livs, är det få som har slutat.
– 2020 slutade tre personer varav två kom tillbaka. På grund av covid-19 blev de av med sina nya jobb eftersom de var sist in, säger Dorota Galik.
– De flesta säger att de vill stanna tills fabriken stänger. Det är kanske inte för jobbet i sig men vi har alltid haft en god stämning och Göteborgs Kex har varit en bra arbetsgivare. Vi har haft mycket roligt genom åren, säger Elisabeth Bredesen.
– Fabriken kommer att stängas successivt. När produktionen är säkrad i Adazi stängs den i Kungälv, säger Dorota Galik.
Det beräknas alltså ske vid årsskiftet 2022/2023, även om inte ens bottenplattan är på plats ännu i Adazi, enligt Elisabeth Bredesen som fundersamt tillägger:
– Varumärket Göteborgs Kex kommer att finnas kvar även när kexen produceras i Lettland. Men om de får förbli kunglig hovleverantör, det undrar jag?
Om kungen och svenskarna kommer fortsätta knapra Göteborgs Kex gjorda i Lettland återstår att se.
Klart är att kexfabriken med Bräckboden där söta och salta kex, knäcke och pepparkakor sålts till låga priser kommer att saknas.
Anna Rehnberg
Fakta • Göteborgs Kex
Kexfabriken i Kungälv startade 1888.
Kexfabriken blev kunglig hovleveratör 1897.
350 anställda varav 250 är medlemmar i Livs.
Orkla Confectionery & Snacks lämnade nedläggningsbeskedet den 11 juni 2018.
En löntagarkonsult påpekade riskerna med att flytta produktionen utomlands och avrådde. Tillsammans med förbundet startades en kampanj med namninsamlingar på Facebook. Kungälv fick sin motsvarighet till Bjuvs kampanj Arga ärtan, nämligen Arga kexet.
Ett halvår innan fabriken stängs kommer omställningsföretaget Startkraft att kopplas in för att hjälpa de uppsagda till nya arbeten.