Mats Strandberg, Konferensen, Norstedts 2020.
Kommunens exploaterings-avdelning samlas till personalkonferens i en stugby vid Kolarsjöns strand. Låter det knastertorrt? Lugn, Sveriges svar på Stephen King, Mats Strandberg, sitter vid tangentbordet och leder oss ner till rysligheternas härligheter.
De församlade tjänstemännen, med många inbördes motsättningar, har samlats för att cheferna vill att gruppen ska stå enad inför invigningen av ett nytt köpcentrum som vållat starka känslor hos lokalbefolkningen. Sen brakar helvetet loss. Konstant spänning till det bittra slutet.
Slasher kallas filmer och böcker som handlar om en anonym mördare som löper amok och tar livet av en massa människor. Expressens recensent Charlotte Wiberg skriver om författaren, boken, och genren: ”Han planterar den djupt i den kommunalgrå svenska myllan och fyller den med mening.”
Det här med övernaturliga fenomen i litteraturen är förstås en smaksak. En del tappar helt sugen så fort det börjar lukta hokus-pokus.
Även dessa läsare kan jag lugna, allt får sin förklaring, tragisk men inte orimlig.