Pandemi och hemester har gynnat Skedvi Bröd
När Vikabröd stängde knäckebrödsbageriet i Stora Skedvi i Dalarna såg det mörkt ut. Åtta år senare blomstrar verksamheten på det gamla bageriområdet. Skedvi Bröd har blivit byns turistmagnet.
Tidigt på morgonen den 28 juli är det gott om plats på parkeringen utanför Skedvi Bröd. Den har nyligen byggts ut rejält, men redan vid lunch kommer den att vara fullbelagd, och besökande bilar cirklar runt och letar plats.
Skedvi Bröd är historien om en nedläggning som genom lokalt engagemang har förvandlats till en succé.
Runt knäckebrödsbageriet med ved-eldade ugnar finns numera en saluhall, en restaurang och i källaren ett mejeri där det tillverkas glass och ost. Det senaste tillskottet är ett stort växthus – och på vägen mot växthuset ute på gården passerar besökarna tolv öppna containrar med butiker som säljer hantverk, inredning och present-artiklar.
2019 räknade Skedvi Bröd in 70 000 besökare. Under pandemisommaren 2020 kom 85 000.
En rad besökare strömmar genom bageriet, och den här dagen kan de beskåda bagarna Jocke Törnfeldt och Joel Lindblad baka knäckebröd i vedugnarna som de ägnat ett par timmar åt att värma upp på morgonen. Under tiden har de gjort degen, som därefter ska in i kavlingsmaskinen. Brödkakorna
lyfts ut ur maskinen och läggs i dubbla lager på långa träbrickor, som sedan flyttas till jäsningsskåpet.
När det är dags att grädda brödet jobbar Joel Lindblad och Jocke Törnfeldt sida vid sida vid var sin ugn. Varje kaka knäckebröd skyfflas in för hand och flyttas sedan en gång under gräddningen.
Det ser lekande lätt ut, men det är inte så konstigt – Jocke Törnfeldt och Joel Lindblad har lång erfarenhet framför vedugnarna.
Jocke Törnfeldt, som är skyddsombud och arbetsplatsombud för Livs, började på Vikabröd i Stora Skedvi på hösten 1982.
– Jag hade gått ut gymnasiet och fick jobb som trädgårdsarbetare på sommaren. En fredag på hösten åkte jag förbi Vikabröd och gick in och frågade om de behövde folk och fick jobb direkt. Jag har räknat lite på det och kommit fram till att jag har bakat nånstans runt 16 miljoner brödkakor, säger han.
Under de snart 40 åren har han haft ett par avbrott i bagaryrket och varit tjänstledig för andra jobb.
– Jag körde taxi i ett år och byggde vattenrutschbanor i Finland och England under några år. Men till slut landade jag här ändå.
Joel Lindblad, som även är mekaniker och sköter om bageriets maskiner, började baka på Vikabröd redan 1976.
Han och Jocke Törnfelt var två av 31 bagar som blev utan jobb när Vikabröd stängde bageriet vid midsommar 2013. Entreprenören Anders Åkerberg, numera vd i Skedvi Bröd, hade året innan hyrt in sig på 70 kvadratmeter i ett hörn av Vikabröds lokaler och tillsammans med sin kompanjon Malin Floridan öppnat en liten saluhall – Visthusboden.
Redan 2010 hade de börjat leverera matkassar i Dalarna.
– Vi var först med det här och ville jobba
lokalt, med närproducerat kött. Men gård-
arna häromkring ville bara sälja hela djur. Så vi fick problem med att bli av med fina detaljer som filéer och andra styckdetaljer, vilket födde idén med en Visthusboden, berättar han. Beskedet om att Vikabröd skulle lägga ner bageriet gru-
sade planerna på en framgångsrik kött-butik.
– Det kändes svårt att driva den vidare utan bageriet. Det var en produktion där man fick se hur brödet bakades och det drog folk till stället. Vi förhandlade först med Leksandsbröd om att få hyra lokaler och ugnar och fortsätta ha produktion, men sen skar det sig i förhandlingarna. Det slutade med att de rev ut ugnar och allt annat och vi fick köpa fastigheten.
För att kunna bygga nya ugnar krävdes det kapital och det skulle visa sig att handgräddat knäckebröd kan röra upp känslor och skapa opinion. En Facebookgrupp som startades och ville rädda hantverket fick snabbt flera tusen medlemmar.
– Med hjälp av en crowdfunding lyckades vi få in pengar till att bygga upp ugnarna igen, och sen gjorde vi en nyemmision där vi sålde 30 procent av bageriet. I dag är det 19 delägare i företaget, en blandning av stockholmare och dalfolk, säger Anders Åkerberg.
Sju av bagarna som blev arbetslösa vid Vikabröds nedläggning anställdes i Skedvi Bröd. De fyra först anställda, bland dem Joel Lindblad och Jocke Törnfeldt, fick också gå in som delägare i företaget.
– Det är fantastiskt roligt att hantverket kan få leva vidare. Snart är det inte så många som kan det här längre. Men vi som bakar nu är alla äldre och vi pratar om att vi behöver få in yngre människor som får lära sig jobbet, säger Jocke Törnfeldt.
Men det är dyrt att lära upp nya bagare. Det tar två år att komma upp i en produktion som ger 50 procent prima bröd, en rutinerad bagare ligger på 95 procent.
Jocke Törnfeldt går med stolthet till jobbet varje dag, nöjd med att Skedvi Bröd har haft betydelse för hela orten.
– Det har skapats en rad jobb, och runt 30 ungdomar får sitt första sommarjobb efter skolan här. Det uppstår också synergieffekter – pizzerian på andra sidan vägen har ju till exempel ökat försäljningen när vi drar hit folk. Jag tror att alla känner sig stolta över det som skapats här.
Skedvi Bröd bakar 70 ton bröd per år och under sommaren arbetar sammanlagt runt 50 personer i företagets olika delar. Räknat på helårsarbeten blir det 30 anställda.
Linus Andersson förestår restaurangen med
90 platser och här jobbar man i stor ut-sträckning med lokala råvaror, inte minst kött. I somras serverades runt 250 luncher per dag.
– De som stannar till här kommer gärna tillbaka och ryktet sprider sig, så vi har mycket att göra, säger han.
Anders Åkerberg konstaterar att pandemin har gynnat Skedvi Bröd:
– I grund och botten är det faktiskt så. Folk har lagt mer pengar på mat. Man köper bättre saker, lokalt och närproducerat, mer hantverksmässigt. Dessutom har folk upptäckt sitt närområde, och har man inte rest till Thailand så har man haft råd att semestra på hemmaplan. Den trenden har hjälpt oss.
– Sedan lever också de olika delarna i företaget på och med varandra. Och de två, tre senaste åren har det hänt väldigt mycket, vi har byggt på verksamheten hela tiden.
Nästa projekt är att värmen från ugnarna i bageriet ska ledas ut och värma upp det nybyggda växthuset.
– Vi planerar att bygga ytterligare ett växthus, och ett hotell byggt av containrar. Men sen kanske det är klart, säger Anders Åkerberg.
Niclas Carron