THRILLER. Ur förtärande eld, Paula Hawkins, översättning: Christina Mansicka, Bokförlaget Forum 2021.
Som permanent boende på en husbåt vid Regent’s Canal i centrala London ser Miriam det som sitt kall att hålla efter de tillfälliga båtägare som bara får ligga vid kaj i fjorton dagar. Nu har hennes nye stilige granne haft sin illa skötta pråm på plats i sexton dagar. När hon denna klara söndagsmorgon i mars ser att grannbåtens dörr står öppen trots att det är kallt för årstiden stiger hon ombord. När hon kliver ner i kajutan möts hon av en fruktansvärd syn, den unge mannen ligger på golvet med avskuren hals.
Under gåtans lösning figurerar flera olika kvinnor som på olika sätt haft betydelse för den döde. Tre av kvinnorna tycks vara av särskilt intresse för polisutredningen.
Det är stökiga Laura som tillbringade en vällustig natt på pråmen och blev den siste som såg honom i livet. Det är offrets sorgedrabbade moster Carla som redan sörjer en bortgången släkting. Och Miriam förstås, den nyfikna grannen.
Det blir mer av ond bråd död förstås och berättelsen gör flera hisnande vändningar, men jag vill inte förstöra ditt läsäventyr med att komma med några spoilers.
Tänk P. D. James eller Ruth Rendell så är du nära om du vill ha en hint om hur hon berättar.