Rysliga noveller. Blod säljer och andra berättelser, Stephen King, Albert Bonniers förlag 2020.
Den högproduktiva skräckgurun Stephen King brukar, ungefär var tionde år, lämna in en samling noveller eller kortromaner till sin förläggare. Den senaste samlingen lever sedvanligt upp till högt ställda förväntningar.
Min favorit är titelnovellen Blod säljer om privatdetektiven Holly Gibney, tidigare introducerad i romanen Mr Mercedes. Hon blir misstänksam mot en varelse, en tv-reporter som tycks vara på plats vid olyckor och dödsfall redan när de inträffar eller ännu tidigare. Till att börja med en deckare, men när hon kommer på att varelsen bokstavligen lever på människors ångest och förtvivlan vänder berättelsen till att bli en riktig skräckthriller.
Även de övriga novellerna är mycket bra, jag vill särskilt nämna Chucks liv som utspelar sig i en mycket dyster, men nära, framtid. Jag vill inte avslöja för mycket, men även denna berättelse gör tvära vändningar. När den prudentlige tjänstemannen rycks med av en gatumusikers trumspel och inte kan låta bli att hänge sig åt rytmerna så rycks vi läsare verkligen med.
Mr Harrigans telefon och Råtta är också härliga rysare från ”vår storebror” till hela världens skräckälskande och uppskrämda småsyskon.