Det är 32 år sedan massakern på Himmelska fridens torg då den kinesiska militären dödade människor som demonstrerade för yttrandefrihet och demokrati i Kina. För att hedra minnet av offren har våra kamrater i Hongkong årligen samlats till en gemensam fredlig demonstration. 

När den tidigare brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997 skedde det med principen ”ett land och två system”. Hongkong skulle få behålla en hög grad av självstyre under 50 år. Men nu har regimen i Peking övergett den principen helt. 

Genom att införa nya så kallade säkerhetslagar i Hongkong, som begränsar invånarnas frihet och politiska rättigheter, inklusive rätten att bilda fria och oberoende fackföreningar, har regimen fått möjlighet att åtala och fängsla de som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Generalsekreteraren för Hongkongs motsvarighet till svenska LO, Lee Check-Yan åtalades för otillbörlig sammankomst när han deltog i den fredliga demonstrationen till minne av offren på Himmelska fridens torg.

Han sitter nu fängslad och nya åtal och fängelsestraff väntar. Hans enda ”brott” är att ha stått upp för grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter.

Livsmedelsarbetareförbundet kommer aldrig vara tyst när kamrater straffas för att de utövar sina grundläggande demokratiska rättigheter.

Rätten att få yttra sig och att fritt få organisera sig fackligt är universell och okränkbar. 

Vi står solidariskt upp för våra kamrater i Hongkong och kommer att i internationell solidaritet fortsätta att göra allt som står i
vår makt för att stödja deras kamp.

Livsmedelsarbetareförbundets kongress kräver att Lee Check-Yan omedelbart sätts på fri fot. Att alla inskränkningar av yttrandefrihet, rätten att organisera sig och civilrättsliga övergrepp på fredliga demonstranter upphör.

Och att det internationella samfundet fördömer Kinas agerande i Hongkong och kräver att de kinesiska myndigheterna respekterar fackliga och mänskliga rättigheter.

Livs kongress 2021