Vi har fått vänta länge på den sjätte och avslutande boken om juristen Rebecka Martinsson. Nu är den här.

Den före detta sjuksköterskan Ragnhild Pekkari har bestämt sig för att det får vara nog. En vacker dag skidar hon ut på isen mot en självvald död. Men innan hon har hunnit gå till verket nås hon av beskedet att hennes bror verkar ha försvunnit. På plats i broderns hem hittar hon honom död, han har supit ihjäl sig. Men mer mystiskt är det lik som hittas i en frysbox. Mannen har varit död sedan 1962 och polisen konstaterar att mordet, för ett mord är det utan tvivel frågan om, är preskriberat.

När Rebeckas dödssjuke vän rättsläkaren Lars Pohjanen ber henne undersöka mordet får hon svårt att säga nej.  

Det är välmatade 620 sidor som Åsa Larsson har levererat. En berättelse om gammal och ny kriminalitet, om Kirunas flytt och hembyn Kurravara, om boxning och om kärlek. Författaren håller sin ömma hand över människorna, de skröpliga och de ständigt alerta. 

Bättre än så här blir det inte. Läser du bara en bok i år så välj Fädernas Missgärningar. Själv valde jag att lyssna på ljudboken som Åsa Larsson själv har läst in.   

Deckare. Fädernas missgärningar, Åsa Larsson, Albert Bonniers förlag 2021.