Många av våra populäraste glassar tillverkas inte i Sverige
Sia glass tillverkar all sin glass på sin fabrik i Slöinge i Halland. Företaget använder uteslutande svensk grädde. Men så ser det inte alltid ut bland övriga svenska tillverkare, många av de allra populäraste glassorterna görs i länder som Tyskland, Italien och Ryssland.
Många av våra populäraste glassar tillverkas inte i Sverige. Tittar man på GB:s produkter så tillverkas cirka 30 procent av deras produkter utomlands. Twister görs exempelvis i Ryssland, Solero Exotic i England och klassikern Magnum i Tyskland och Italien.
Detta skriver Expressen i en artikel om glassars ursprung.
Av GB:s glassar är det Daimstrut, Tip-Top, Marabou, Sandwich, 88:an, Nogger, Piggelin, och GB Glaces 0,5- och 1-litersglass samt Big Pack som tillverkas i Sverige, närmare bestämt i Flen.
Import av glass gör att den måste frys-transporteras längre – och ofta från länder med mindre förnybar energi än Sverige. Andra aspekter att räkna in är att djurrättslagarna ser olika ut i olika länder. I Sverige har vi ett beteskrav på mjölkkor, vilket inte alla andra länder har. Och dessutom blir det ju inte, vid utlandsproduktion, närproducerat och tillverkat av svensk grädde.
Informationen om tillverkningsland är inte alltid tydlig för konsumenten, vilket Världsnaturfonden WWF menar är vilseledande.
Bara för att glassen tillverkas i Sverige behöver det inte betyda att den innehåller svenska råvaror. I Expressens artikel framgår att på grund av råvarubrist tillverkas just nu Axfoods glass från budgetmärket Eldorado, av kärnmjölkspulver från Polen och Tyskland.
Hemglass tillverkade tidigare all sin glass utomlands men sedan 2013 tillverkas 65 % av deras glass här i Sverige.
På Triumfglass produceras 90 procent av glassen i Sverige, medan företagets populära märken som Snickers, Geisha och Lion görs utomlands.