När första delen av denna mörka trilogi, som utspelar sig i misärens Stockholm på Bellmans tid, utkom 2017 var det författarens romandebut. I den första boken, kanske den bästa, lär vi känna den svårt lungsjuke Cecil Winge som varit polisen behjälplig tidigare och hans medhjälpare, den enarmade suputen Mickel Cardell. De båda utreder ett fall med ett lik utan armar och ben som flyter upp ur Fatburens bubblande skitvatten. En mycket makaber historia.

I uppföljaren 1794 får vi bland annat lära känna Danvikens hospital, dårhuset i Stockholm, samt den svenska kolonin i Västindien, slavhandelsön Barthélemy.

Och i den nyligen utkomna tredje och avslutande boken är Mickel Cardell envist på jakt efter sin ärkefiende Tycho Ceton, en man som bland annat arrangerar förnöjelser åt det sadistiska hemliga sällskapet Eumeniderna. Många trådar knyts ihop. 

Bli inte förvånad om du känner obehag för att läsa Bellman Noir-sviten, här vilar verkligen inget skimmer över konung Gustavs da-
gar. Det är vidrig läsning, men helt oemotståndligt.

BELLMAN NOIR. 1793, 1794 och 1795, Niklas Natt och Dag, Bokförlaget Forum 2017,2019 respektive 2021.