Djupt inne i skogen, vid Offersjön, hittas en man som spärrats in i ett ödehus för att svälta ihjäl. Det är polisassistent Eira Sjödin och hennes kollega August Engelhardt som gör fyndet efter ett tips från en vaken naturfotograf. Sjuttio mil längre norrut, i det av LKAB successivt förflyttade och till stor del avvecklade gruvsamhället Malmberget, hittas en man som nyligen spärrats in i källaren till ett evakuerat hus och lämnats att dö. Mannen överlever mot alla odds.

Att Eira flyttat tillbaka Kramfors efter polishögskolan i Stockholm och att hon stannat i yttre tjänst förklarar hon med att hon behövt ta hand om sin dementa mamma som nu ska flytta till ett äldreboende. Flytten är plågsam för både mor och dotter men för Eira är det också en öppning till att kunna arbeta som kriminalpolis, något som hon länge önskat.

Den fristående och fullständigt uppslukande uppföljaren till storslammen Rotvälta är nu här. Rotvälta vann Glasnyckeln, bästa kriminalroman i Norden 2021. Språket i Slukhål är rakt och kargt men ändå mycket gripande och levande. Personerna blir till kött och blod. Miljöerna är exakta. Här finns också en lång underhandling som lovar fler böcker i Ådalen-
serien. Tove Alsterdal är en av våra absolut bästa deckarförfattare och en fortsättning uppfattar jag som ett löfte. 

ÅDALEN. Slukhål, Tove Alsterdal, Lind & Co 2021.