Att ärtor är en produkt som flera företag valt att hitta nya användningsområden för har Mål & Medel berättat om i januarinumret, då skrev vi om Pia Qvarnström och hennes företag Bärta. 

Det är inte konstigt att ärtan ses som den viktigaste proteingrödan i Norden och att den får stor plats bland de växtbaserade alternativen. Det
beror på att den har en lång odlingstradition i Sverige och är relativt billig och tålig att odla. 

Men dagens kommersiella ärtodling är dock begränsad till de södra delarna i de nordiska länderna. Men nu
har forskare testat att odla ärtor i ark-tisk miljö, och det verkar fungera. Forskningsprojektet, Arctic Pea, som NordGens står bakom, har provat att odla ärtor i bland annat i norra Norge med framgångsrikt resultat. 

I projektet användes ett urval ärtsorter bestående av 50 fröprover som provodlades på fyra olika platser i Norden: Tromsö (Norge), Umeå, Jokioinen (Finland) och Taastrup (Danmark).  

Vid de två sydligaste odlingsplatserna, Taastrup och Jokioinen nåddes full mognad med skörd av torra ärtor. Längs norr ut i Tromsö, nådde inga plantor full mognad, men gröna ärtor fungerade bra även där. 

– Att odla ärtor i norra Norge låter kanske omöjligt, men det är det alltså inte, säger NordGens direktör, Lise Lykke Steffensen till tidningen Livsmedel i fokus.

Annika Lindecrantz