Växtbaserad mat kan leda till järnbrist
Svensk forskning visar att växtbaserade produkter ofta innehåller en mycket hög mängd fytinsyra som gör att järn och andra mineraler är i princip omöjliga att ta upp.
Det pågår ett grönt proteinskifte i Sverige just nu. Nya tekniker och nya produkter dyker upp hela tiden.
Cecilia Mayer Labba är doktorand och forskare på Chalmers. Hon har tittat på hur proteinskiftet påverkar hälsan och menar att många växtbaserade alternativ till kött och mejeriprodukter är tvivelaktiga och att trenden inte är hållbar ur alla synvinklar.
Hennes slutsats är att när man drar ner på kött, mjölk och ost får man i sig mindre av järn, kalcium och andra mineraler som kroppen enkelt kan ta upp, dessutom påverkas proteinkvaliteten. De gröna proteinkällorna innehåller höga halter av ämnen, till exempel fytinsyra, som hämmar järnupptaget från hela måltiden.
Ann-Sofie Sandberg är professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers Tekniska högskola och hon säger till tidningen Livsmedel i fokus att ”det är en utmaning för livsmedelsindustrin att ta fram växtbaserade produkter med hög biotillgänglighet av framför allt järn och zink så att ett proteinskifte inte leder till försämrat järn- och zinkstatus, särskilt hos unga kvinnor”.