Mörka avgrunder. Obscuritas, David Lagercrantz, Norstedts 2021. 

Obscuritas betyder mörker, dit man inte kan nå. Huvudpersonerna, närpolisen Micaela Vargas från Stockholmsförorten Husby och Harvardprofessorn i psykologi Hans Rekke, är på många sätt varandras motsatser. 

Rekke är en stenrik medelålders man, han har gått på musikkonservatoriet Juilliard och är expert på förhörsteknik, anlitad av amerikanska underrättelseorgan. Han mumlar citat på latin, knaprar knark i Djursholmsvillan, pendlar mellan hyperaktivitet och depression och för tankarna till Sherlock Holmes. 

Vargas är en ung och smart, men oerfaren, förortstjej. Hon tyngs av dåligt självförtroende och en invandrarfamilj överlastad med problem. Hon får ta doktor Watsons roll. 

Obscuritas utspelar sig sommaren 2003. USA har precis invaderat Irak och i Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Först verkar det solklart att fotbollspappan Giuseppe Costa är skyldig till mordet. Vargas tvivlar. Hon lyckas väcka Rekkes intresse och de två blir bundsförvanter.

Efter att ha skrivit boken om Zlatan och tre böcker i Millenium-serien är David Lagercrantz tillbaka med en helt egen skapelse, tanken är att det ska bli en hel serie med böcker. Det ser vi fram emot.