Det finns mycket i livet som är svårare än det borde. Att få till en sjukskrivning till exempel.

Lusen hade ont i kroppen. Det var egentligen inte konstigt. Maskinen på jobbet gjorde ont. Men hennes överlus till chef förstod inte. Han sa bara: Antingen jobbar du på eller så söker du ett nytt jobb. Nu hade värken blivit så påtaglig att det inte gick att sova eller knappt ta hand om smålössen. Till råga på allt hade hennes lus till man nyligen övergett familjen.

Det hette att han behövde hitta sin ”egen plattform”. Men riktigt så var det inte. Plattformen hade ett namn: Lusanna, en betydligt yngre lus, utan krämpor och värk. Inte undra på att Lusen hade ont. I hjärtat också, förresten. Till slut hade hon ändå tagit mod till sig och spatserat ut från fabriken.

Från och med nu skulle hon vara sjukskriven. Men så enkelt som att bara ringa till Försäkringskassan var det inte. Det blev hon snart varse.

Så här lät det efter att Lusen beskrivit sitt ärende för den mekaniska rösten i telefonen:

”Förlåt, vi uppfattade inte vad du sa. Beskriv ärendet igen.”

”Jag har ont i axlar och armar, jag har en chef som inte förstår och en man som lämnat mig.”

Rösten envisades: ”Förlåt, vi uppfattade inte…”

Lusen beskrev och beskrev. Och konstaterade: Att jobba var svårt. Att sjukskriva sig var ännu svårare.

Under en sekund eller två kände hon sig totalt misslyckad. Men snart växte en ilska till. Hon skulle visa dom! Både mannen, jobbet och Försäkringskassan.

Frågan var bara hur?

Tankarna vandrade i väg igen. Så kom hon å tänka på något Albert Einstein sagt: ”Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.”

Precis så var det. Men nu skulle det bli annat. Lusen skulle gå med i facket, låta lusmannen ta hand om smålössen och uttrycka sig på ett annat sätt gentemot Försäkringskassan.

Hon greppade åter mobilen. Den mekaniska rösten sa: ”Beskriv ditt ärende”

Lusen svarade med förnyat självförtroende: ”Jag vill ha ett nytt liv.”

Efter några sekunder av tystnad återkom rösten i telefon: ”Du har plats nummer 87686423. Var god dröj.”