I dag, fredag, svarade parterna inom industrin på en första hemställan från de opartiska ordförandena, Opo. Den innehöll ett avtalsförslag med löneökningar på totalt 6,5 procent över en avtalsperiod på två år.

De fem facken inom industrin säger nej till Opo:s första bud. I ett gemensamt pressmeddelande skriver facken att det krävs ett ”väsentligt högre avtalsvärde” för att en uppgörelse ska kunna nås.

Låglönesatsning saknas

Facken menar också att förslaget om en höjning av avtalens lägsta löner med 1 300 kronor är för lågt. Dessutom pekar facken på att förslaget saknar en låglönesatsning och fortsatta avsättningar till deltidspension och arbetstidsförkortning.

– Lönen är högsta prioritet för våra medlemmar och därför är vi tydliga i vårt svar till de opartiska ordförandena – det måste till högre nivåer på löneökningarna, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i ett pressmeddelande.

Eva Guovelin, Livs ordförande.
Eva Guovelin, Livs ordförande.

Facken inom industrins har krävt löneökningar på 4,4 procent i ett ettårigt avtal, men facken kan tänka sig att gå med på ett tvåårigt avtal under förutsättning att det andra avtalsåret går att säga upp.

Livsmedelsföretagen säger ja

Livsmedelsföretagen säger däremot ja till den första hemställan från Opo.

– Det samlade avtalsvärdet är högre än vad vi hade förväntat oss. Det blir tufft för många företag att klara ökade lönekostnader i sådan omfattning, särskilt beaktat det kärva ekonomiska läget och den stora osäkerhet som råder på grund av externa faktorer och kriser utanför företagens kontroll, vilket påverkar konkurrenskraften, säger Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Nu väntar slutförhandlingar och en slutlig hemställan från Opo innan den 31 mars då nuvarande avtal löper ut.