Memma och torrijas – europeiska mattraditioner i påsk
Sill, ägg och lamm i Sverige. Men i flera andra länder är påsken snarare en brödig högtid. Mål och Medel har tittat närmare på vad som serveras under påsken i några europeiska länder.
GREKLAND – Här äter man det söta och äggstinna brödet tsoureki. Röda ägg, färgade med lökskal, bakas ibland in i brödet och ska då representera Kristi blod.
STORBRITANNIEN – varma korsbullar, eller hot cross buns som de heter på engelska, är ett måste till påskmiddagen. Bullarna äts även i Kanada, Australien och i Sydafrika.
FINLAND – Efterrätten är påskens höjdpunkt och framför allt desserten memma gjord på rågmjöl, malt, sirap, vatten och pomeransskal.
TYSKLAND – Under skärstorsdagen serveras en grön körvelsoppa. Vår skärtorsdag heter gründonnerstag på tyska och betyder just grön torsdag. Förutom grön soppa äter tyskarna ägg i grön sås eller en stor sallad.
SPANIEN – En variant av fattiga riddare, torrijas, doppad i smaksatt mjölk och ägg är en traditionell påskrätt.
ITALIEN – Påskbrödet i Italien heter pane di pasqua, och kan vara antingen salt eller sött. Precis som i Grekland bakas hela ägg ibland in i brödet.