– Känner ni stallukten?

Branka Veljovic håller fram en rejäl påse vitpeppar från Indonesien.

Hon stoppar ner näsan igen. Klämmer på påsen och inspekterar färg och form på de runda kornen. De ser fina ut, konstaterar hon och lägger tillbaka påsen i en kartong med andra kryddor från den hoppfulla, potentiella leverantören.

Som inköpsansvarig för kryddor och örter på Santa Maria, i dag en del av Paulig, får hon chansen att lukta och känna på kryddor nästan dagligen.

Branka Veljovic luktar på svartpeppar hos Santa Maria.
De många resorna sliter på Branka Veljovic.

– Visst, det är mycket möten och vanligt kontorsarbete också, men det här, att jag får varuprover att kika på, det hör till jobbet.

Nyligen hemkommen från Indien

I jobbet ingår även att resa. Branka har nyligen varit i Indien i två veckor för att kika på hur det ser ut inför den kommande skörden av bockhornsklöver, spiskummin och peppar. Några veckor innan dess var hon i Guatemala. Resorna är slitsamma. Det är långa dagar och inte sällan många timmar i bil, på skumpiga vägar för att komma till bönderna och se hur det ser ut på odlingen.

– Att inspektera fabrikerna är givetvis också viktigt. Men där är det ofta mer reglerat vad vi kräver och det finns certifikat och garantier. När det gäller bönderna och odlingarna så är det viktigt att vara på plats. Vi har ofta kontakt via telefon, men mycket av det jag ser går inte att ta den vägen.

Branka Veljovic på Santa Maria.
När Branka Veljovic blir bortbjuden på middag spanar hon gärna in kryddhyllor.

Hon nämner den faktiska odlingen som exempel. Är plantorna välvuxna?

Och hur ser bären ut. Har det varit torka? Eller för mycket regn?

– Om någon leverantör höjer priset för att det varit ett dåligt år med liten skörd, då vet jag om det stämmer.

Har massa kryddor i köket

I snart 24 år har hon varit på samma arbetsplats, med samma roll. Och hon har svårt att se något annat jobb som skulle kunna konkurrera med detta.

Men det ger konsekvenser på privatlivet, det tillstår hon med ett leende. Hon har inte bara en, utan två kryddlådor av den större storleken i sitt kök.

Och blir hon bortbjuden på middag är det kryddhyllan hon först inspekterar.

– Jag tror att man måste vara väldigt intresserad av både mat och kryddor.

Branka Veljovic

Ålder: 59 år.

Familj: Man, två vuxna barn och ett barnbarn.

Bor: På Hisingen i Göteborg.

Intressen: Det är nog mitt barnbarn just nu. Men jag är också sportintresserad, följer gärna turneringar på tv. Gillar också att träna själv, gärna zumba.

Arbete: Sourcing manager, spices & herbs på Santa Maria.

Favoritkryddor: Svartpeppar och kardemumma, kryddornas kung och drottning.