Vilka prövningar har kungliga kärlekspar ställts inför historiskt?

– Åh, det är verkligen ingen dans på rosor. Dels att de har ögonen på sig, genom hela livet. Dels det faktum att deras privatliv ÄR deras jobb, till stor del. Att gifta in sig i ett kungahus är heller inte så lätt, jag tänker exempelvis på Grace Kelly som tvingades ge upp en lysande karriär i Hollywood och lämna sin stora passion bakom sig, för en livslång roll som prinsessa. Jag undrar om hon visste vad hon gav sig på? Går det ens att förbereda sig?

Hur har det ändrat sig i dag?

– Kungahus moderniseras, naturligtvis. Men många traditioner och förväntningar lever kvar. Faktum kvarstår ändå att de har i uppdrag att bli kära, gifta sig, säkra tronföljden – och att det trots allt är kronan före allt. Helst ska de leva lyckliga i alla sina dar, precis som i sagan!

Hur träffar kungligheter typiskt sett sina kärlekar?

– De historiska kärlekspar som jag har skrivit om har ofta parats ihop, i ett kungligt maktspel. Det är ett äktenskapsmäkleri som varit standard i de kungliga familjerna i många generationer tillbaka. Om kärlek råkade uppstå, var det helt enkelt en bonus. Drottning Victoria av England var oerhört målmedveten med detta, att gifta bort sina många barn till lämpliga gemåler runt om i Europa – och resultat av det är ju att många av kungligheterna, även våra nordiska, är släkt. Det är fascinerande att följa släktträden som grenar sig ut, runt om i Europas slott!

Vilket kärlekspar i serien är din favorit och varför?

– Mitt hjärta klappar lite extra för drottning Victoria av England, som var så djupt förälskad i sin Albert. De träffades i 45 minuter, brevväxlade och gifte sig sedan. Det var verkligen ett historiens lyckokast att de föll pladask! Sedan slutar deras saga så fruktansvärt sorgligt – jag fastnade länge i deras kärleksbrev, djupt ner i arkiven …

Hur tror du att kungligheter kommer dejta i framtiden – kan man nånsin tänka sig en tinderprofil?

– Haha, bra fråga! Nej, jag tror inte det, de har ofta ett skyddsnät av vänner och familj runt omkring sig. Men visst är det befriande att våra kungligheter i dag gifter sig med den de vill, och att vi får in utomstående i kungahuset – en högst nödvändig frisk fläkt.

Ebba Kleberg von Sydow

Ålder: 42.
Bor: Stockholm.
Gör: Journalist och författare.
Aktuell: Med serien Kungliga kärlekssagor på Storytel.