Den uppmärksammade konflikten mellan IF Metall och elbilstillverkaren Tesla fortsätter. Bakgrunden är att IF Metall under lång tid försökt att teckna kollektivavtal för de anställda vid Teslas verkstäder i Sverige, något som Tesla vägrat.

Därför inledde IF Metall i slutet av oktober strejk vid Teslas verkstäder. Sedan dess har konflikten eskalerat ytterligare och flera andra fackförbund har vidtagit sympatiåtgärder till stöd för IF Metall.

Bland annat har Elektrikerförbundet stoppat service och reparationer vid elanläggningar i Teslas lokaler och laddstationer. Fackförbundet Transport har stoppat hanteringen av Teslabilar i svenska hamnar och Seko och fackförbundet ST har inlett blockad av brev, paket och försändelser till Teslas arbetsplatser.

Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.

Livs redo att stötta IF Metall

Livs står bakom IF Metall i konflikten med Tesla, men förbundet har inte vidtagit några sympatiåtgärder.

– Vi har väldigt få beröringspunkter med Tesla, så vi har inte möjligheten till sympatiåtgärder på samma sätt som många andra förbund, säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.

Däremot har Livs meddelat IF Metall att man är redo att hjälpa till med strejkvakter.

– Vi har aviserat att vi är beredda att ställa upp och agera strejkvakter om det finns behov av det. Det ligger inte här och nu, men om det är så att konflikten löper på så kommer det att bli aktuellt.

Vill försvara den svenska modellen

Enligt Jolan Wennberg har Livs erbjudit sig att ställa upp en dag i veckan med ett femtontal personer, fördelat över Livs fem regioner.

– Vi har sagt att det ska vara en regionalombudsman och sedan två förtroendevalda per region. Vi kommer inte att ta ut någon i konflikt, utan det måste vara förtroendevalda i det här läget. Det blir som ett regionalt uppdrag för dem.

Vad är skälet till att ni ställer strejkvakter till förfogande?

– Den här konflikten handlar inte bara om IF Metall, den handlar om hela arbetarrörelsen och om att försvara den svenska modellen. Är man verksam i Sverige och bedriver produktion här, så ska man ska man ha ett kollektivavtal.

Jolan Wennberg pekar också på att Livs är det fackförbund som under det senaste året lagt allra flest varsel i lokala konflikter där syftet är att få företag att teckna kollektivavtal.

– Vi har inga beröringspunkter med Tesla, däremot kan vi konflikter och vi är beredda att ställa upp med strejkvakter.