Under tisdagen meddelade livsmedelskoncernen Hero Group att de har för avsikt att stänga Semperfabriken i Götene, som bland annat producerar välling, modersmjölksersättning och glutenfria mixar.

Bakgrunden uppges bland annat vara marknadsförändringar med lägre konsumtion av modersmjölksersättning och minskad efterfrågan från Kina.

Det har enligt företaget resulterat i en lägre produktion än väntat vid fabriken i Götene vilket gör att man inte kan bedriva en ”effektiv och konkurrenskraftig” verksamhet.

Fackliga förhandlingar har inletts

De totalt 190 personer som i dagsläget arbetar vid anläggningen i Götene har informerats om nedläggningsplanerna och lokala fackliga förhandlingar har inletts.

Enligt Hero Group är det inte möjligt att säga när slutgiltigt beslut kommer att fattas.

− Vårt fokus nu ligger helt på våra medarbetare och vi ger allt stöd vi kan för att det här ska bli så bra som möjligt för dem. Jag är väl medveten om att detta är tufft för våra medarbetare. Därför arbetar vi nu tillsammans med våra fackföreningar för att hitta den bästa möjliga lösningen under rådande omständigheter, säger Jim Frandsen, vd och nordeuropachef för Hero Group, i ett pressmeddelande.

Livs är kritiska

Livs förbundsordförande Eva Guovelin är starkt kritisk till nedläggningsplanerna.

– Det är inget annat än ett uttryck för rå kapitalism, säger hon i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Livs att Semperfabriken ”i generationer varit arbetsplats åt hårt arbetande och lojala anställda”. Förbundet pekar dessutom på att fabriken är lönsam och att det under de senaste åren gjorts stora satsningar i Götene.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det kostar alldeles för lite att lägga ner en lönsam verksamhet i Sverige. Det borde kosta mycket, mycket mer, säger Eva Guovelin.

Arla intresserade av att köpa

Samtidigt som beskedet om nedläggningsplanerna blev kända meddelade mejerijätten Arla, vars mejeri i Götene ligger granne med Semperfabriken, att de inlett förhandlingar om att köpa delar av anläggningen.

– Diskussionerna handlar inte om att ta över några varumärken, kunder eller produkter. Vi är bara intresserade av att köpa utrustningen som behövs för att tillverka mjölkpulver till industrimarknaderna, säger Marika Lifbom, chef på Arlas mejeri i Götene, i ett pressmeddelande.

Fakta: Semper

Semper AB grundades 1939 och är en svensk livsmedelsproducent som främst tillverkar mjölkpulver, barnmat, modersmjölkersättning och glutenfria livsmedel.

Fabriken i Götene tillkom under 1940-talet och i samband med började företaget som dittills mest producerat torrmjölk att utveckla nya produkter som modersmjölkersättning och barnvälling.

1960 inleddes ett samarbete med Felix som producerade barnmat på burk efter Sempers recept.

1962 togs Semper över av bondekooperationens mejerier (senare Arla), som ett sätt att garantera avsättningen på mjölk.

På 1980- och 1990-talet påbörjades satsningar inom nutrition, glutenfritt och hälsoprodukter.

I maj 2003 såldes produktområdet nutrition till läkemedelsföretaget Novatris.

I juni 2003 såldes Semper AB till riskkapitalbolaget Trinton.

Sedan 2006 ägs Semper av Hero Group, som nu planerar att lägga ner fabriken i Götene.

Källa: Wikipedia