Pandemi, lågkonjunktur och inflation har slagit hårt mot ekonomin i många hushåll. Men det märks inte på ersättningarna som storbolagens direktörer får.

Enligt Makteliten som jämför inkomsterna hos fyra olika grupper i Sverige, fortsätter lönegapet mellan industriarbetare och vd:ar att växa. Årets rapport, som baseras på 2022 års inkomster, visar att en vd på något av Sveriges största bolag i genomsnitt tjänar lika mycket som 67,2 industriarbetare.

Jämfört med en slaktare eller styckare tjänar en topp-vd 75,1 gång mer.

Grupperna som jämförs i rapporten är: den ekonomiska eliten, den byråkratiska eliten, den demokratiska eliten och industriarbetarna. Absolut mest tjänar den ekonomiska eliten, som representeras av vd:ar 50 av Sveriges största företag.

1980 tjänade den ekonomiska eliten 9,1 gånger så mycket som industriarbetarna. Nu är skillnaden i lön den näst största sedan undersökningarna började, för 70 år sedan.