Sveas bageri och konditori som drivit caféer runt om i Örebro län, sedan 1940-talet, har länge dragits med ekonomiska svårigheter. I juni när företaget begärdes i konkurs – såg det ut att vara över. Men Vivels i Stockholm, dotterbolag till bagerijätten Bake My Day, var snabba med att köpa verksamheten och driver nu caféerna sedan 15 juli. Samtidigt har produktionen tagits över av Bake My Day och flyttat till Huddinge utanför Stockholm.

En livsmedlem som arbetat med att producera Sveas bakverk i kumlabageriet berättar att omkring 25-30 bageriarbetare blivit uppsagda, däribland flera medlemmar.

– Vi har varit hemma sedan konkursen. Det känns jättetråkigt, säger personen som vill vara anonym.

Visste ni om att Sveas drogs med ekonomiska svårigheter?

– Man har ju hört en del rykten och så, men för mig kom det ändå lite som en chock. Jag var inte beredd på det här.

Hur är stämningen bland er som blivit uppsagda?

– Vi fick ju gå direkt i samband med konkursen så vi har inte hunnit prata så mycket, men jag tror att vi kommer att samla oss direkt efter sommaren.

Mål och Medel har sökt Bake My Day för en kommentar om övertagandet av bageriverksamheten.

Fakta:

Sveas Bageri & Konditori bildades 1940 i Kumla av Svea Larsson. Företaget har haft två kaféer och ett bageri Kumla, två kaféer i Örebro, ett i Lindesberg och ett i Askersund. Bagerikedjan Bake My day som har sitt säte i Huddinge i Stockholm har de senaste åren tagit över flera lokala bagerier som begärts i konkurs.